Den lila lavendelblomman gungar till när ett bi landar på dess topp, de andra blommorna har redan paxats av både bin och fjärilar.

– Här surrar det hela tiden, det är superkul att se de kommer tillbaka, säger Nina Rasmusson, vice ordförande i RB Brf Kallhällshus nr 1.

Vi befinner oss vid en av rabatterna som omringar husen på Slipargränd, Filarvägen och Smedvägen i Kallhäll. Sedan ett år tillbaka har styrelsen arbetat för att både grönområden och rabatter ska vara lockande platser för pollinatörer, för att förbättra den biologiska mångfalden.

– Tanken om projektet har väckts och växt av det som sker i omvärlden. Vi har många tusentals kvadratmeter med grönyta här och vi kände att vi kunde göra vårt för att förbättra situationen för pollinatörer, säger Nina.

Gräsytorna har under året fått växa ut till ängsmark, i föreningens skogsområde har hemmagjorda insektshotell satts upp och i rabatterna vid husen har blåtistlar, lavendel och stenkyndel planterats – blommor som lockar pollinatörer.

– Vi har sett att antalet insekter avtagit något otroligt de senaste åren, berättar Gullan Carlsson som bott här i 52 år.

– Jag ser det bara som bra att man gör detta, det stör mig inte alls. I dag såg jag en påfågelfjäril, det är kul att de kommer tillbaka.

Uppmanar andra

Projektet har pågått i ett år och är fortfarande i uppstart men föreningen hoppas att fler ska ta efter.

– Det ligger ingen ansträngning i att inte behöva klippa gräset, och det blir även billigare att inte behöva beställa gräsklippning, menar Nina.

Att privata initiativ görs är Aphram Melki (C), ordförande i utskottet för miljö och social hållbarhet, positiv till.

– Oavsett hur mycket vi gör från kommunen kommer det inte räcka till. Jag är väldigt glad över att se att andra har ett genuint intresse och ser att det är viktiga frågor.

I Järfälla arbetar kommunen för att på olika sätt gynna den biologiska mångfalden. I somras beslutade fullmäktige att Ålsta hage ska få biotopskydd. På flera platser har kommunen låtit gräsytor växa ut till ängsmark och rosor samt salix har planterats för att locka både fåglar och insekter.

– Dels tar vi miljö- och klimatfrågor på allvar, men det handlar också om att detta är frågor man kan ta tag i direkt och snabbt se skillnaden.

Inte bara positiv respons

Trots att många insekter hittat tillbaka till Kallhäll har projektet inte bara tagits emot positivt.

– Man kan se det som provocerande att vi inte tar hand om gräsytorna, länge har välansade gräsmattor varit idealet, säger Nina som berättar att de vid tillfällen fått förklara varför satsningen görs.

– Vi har arbetat mycket för att förklara nyttan med detta. Det behövs även tålamod och vi tar förändringarna lite i taget. Det är lite som en kulle vissa behöver ta sig över men när ängarna vuxit ut och fått blommor och fjärilar, då blir det väldigt vackert.