Nära. Andreas såg röken från balkongen. Det är tredje huset som brinner i området. Foto: Eira Desax

Grannarna sluter upp efter branden i Norrbacka

Sedan branden i lägenhetshuset i Norrbacka har viljan att hjälpa varit stor. Grannarna i området samlar in kläder till de familjer som drabbats.

  • Publicerad 14:09, 19 jul 2022

Jag och min granne Sussane som bor ovanför brukar ha koll på läget här.

Andreas Löving hade precis kommit hem från jobbet till Odensalavägen i Norrbacka när branden startade. Från balkongen såg han röken som blåste åt hans håll.

– Jag gick ut och tittade för att se om någon behövde hjälp med något. Brandkåren hade kört in på vändplanen så jag tänkte att jag skulle öppna bommen här borta, säger Andreas och pekar bort mot parkeringen.

Till slut lyckades brandkåren släcka branden, men 15 lägenheter brand- eller rökskadades och lämnade därmed 15 familjer i behov av tak över huvudet.

Alla familjer har nu fått en kortsiktig lösning.

Granne. Andreas bor en bit ner på gatan. Flera grannar har startat klädinsamling till familjerna. Foto: Eira Desax

Grannarna rycker in

I området har grannarna gått ihop och samlar ihop kläder och andra förnödenheter till de familjer som behöver. Allt startade på den lokala Facebookgruppen "Det händer i Märsta/Sigtuna".

– Jag fick kontakt med en tjej och så styrde vi upp en insamling, säger Andreas Löving som bor hos sina föräldrar ett stenkast från där branden bröt ut.

Hemma hos dem kan den som vill komma och lämna sin donation.

– Det var flera som skrev att de har kläder och undrade vem som samlar in och var man kan ställa det, säger Andreas Löving.

För honom är det en självklarhet att alltid hjälpa till.

– Jag älskar att hjälpa och att ha något att göra. Jag och min granne Sussane som bor ovanför brukar ha koll på läget här, säger han.

Bränt. Taket har brunnit upp men annars har lägenheterna klarat sig okej. Foto: Eira Desax

Utan bostad

Sigtunahem äger den fastighet som brunnit. Dagen efter branden samlades Sigtunahem, kommunen och brandförsvaret för att prata om vad som sker framöver. Första natten fick familjerna evakueras till Midgårdsbadet.

– Nu har i princip alla fått en kortsiktig boendelösning, säger Göran Langer, vd för Sigtunahem.

För fastighetsägarna innebär branden ekonomiska konsekvenser men Göran betonar vikten av hyresgästernas välmående.

– Det primära i denna situation är våra hyresgäster. Det känns såklart jättetråkigt för oss också men framför allt för hyresgästerna, säger Göran.

Han berättar att de flesta lägenheterna är i okej skick.

– Brandkåren gjorde ett bra jobb.

Förundersökning

Branden utreds som mordbrand och en förundersökning påbörjades samma kväll då det inte fanns någon naturlig förklaring till varför branden startade.

– Teknikerna var på plats och nu väntar vi svar därifrån. Polisen höll förhör med många vittnen där flera intressanta uppgifter har framkommit, säger Kristian Bergström kommunpolis i Sollentuna.

Händelseförloppet

Branden startade vid 16-tiden måndagen den 11 juli.

19.42 inleds en förundersökning om mordbrand.

Ingen person kom till skada.

Femton familjer fick evakueras till midgårdsbadet och har nu fått kortsiktigt boende.

Nu väntar polisen på svaret från den tekniska undersökningen.

Visa merVisa mindre

Flyktingar bor hos Sigtunahem

Nyheter Ny lag. 7 av 21 från Ukraina har fått bostad Möblerade lägenheter i Sigtunahems bestånd. Det är bostäderna som kommunen erbjuder till de tilldelade flyktingarna från Ukraina. – De är nöjda med de boenden de har fått, säger Olive Carlson på...fredag 5/8 10:25

Bensin: lägsta priset på fem månader

Nyheter På väg. Bensinpriset sjunker, men fortfarande högt Literpriset för bensin ligger under 20 kronor för första gången sedan Ryssland invaderade Ukraina. – Det är fortfarande för dyrt, tycker en besökare som Mitt i pratar med på en bensinstation i Märsta.onsdag 3/8 16:00

”Inga vanliga svenne-bilar”

Nyheter Bilträff i Torsåker. Här samlas bilfantaster för att visa upp sina pärlor På gräsmattan intill The Nut House rullar bilarna in – och inte vilka bilar som helst. Först på plats är en Nash Metropolitan, årsmodell 1958 och en ombyggd BMW vid namn Alpina B6 3,5 årsmodell 1988.söndag 31/7 19:00

Efter masstängningen: Här öppnar McDonald's nytt

Nyheter McDonalds lägger ner butiker på flera håll – men satsar här Snabbmatskedjan lägger ner restaurang efter restaurang i olika centrum runt om i Stockholms län. Men i Märsta går de emot den dystra trenden. Här öppnar McDonald's ett nytt ställe, som kommer...fredag 29/7 8:38

Bopriserna fortsätter sjunka

Nyheter Mäklare:. Fördel för förstagångsköpare Den senaste månaden har bostadsrättspriserna sjunkit i Sigtuna kommun. Och det rejält, visar nya mätningar från Svensk mäklarstatistik.torsdag 21/7 16:27