Anne-May Ryytty och Babak Mirzai är två av grannarna på Banjovägen i Brunna som fått se sin utomhusmiljö påverkad av den nya bullervallen. Foto: Åsa Sommarström

Grannarna skulle få en bullervall – men fick en ”Brunnamur”

Sedan fem månader tillbaka är grannarna på Banjovägen i Brunna förtvivlade. Anledningen kan du själv se om du kör Granhammarsvägen – där sträcker sig en 300 meter lång bullervall mot skyn. – Du möts av en vinkelrät vägg på över fem meter, säger Ali-Reza Kalhor som bott på Banjovägen i 10 år.

  • Publicerad 14:53, 14 jan 2020

Mitt i:s utsända hinner knappt parkera bilen innan grannarna på Banjovägen börjar berätta om områdets senaste byggnadsverk. Sedan fem månader tillbaka så sträcker sig en 300 meter lång bullervall som en mur mellan Granhammarsvägen och grannarnas tomtgränser på Banjovägen.

Bullervallen i Brunna, eller Brunnamuren som grannarna kallar den. Foto: Åsa Sommarström

”Det har aldrig varit en så här instängd känsla”

– Det här är mitt hus, och det har aldrig varit en så här instängd känsla, tidigare var det öppen miljö. Det var träd, det var natur, barnen kunde vara ute och leka. Men nu möts du av en vinkelrät vägg på över fem meter, säger Ali-Reza Kalhor då vi går in i hans trädgård.

Ali-Reza har bott i området i tio år. Hans granne Anne-May Ryytty håller med om hans beskrivning av den jättelika väggen som uppenbarar sig vid ena änden av den klassiska villaträdgården.

De ser båda två uppgivet på bullervallen.

Anne-May tillägger att de givit den ett namn – Brunnamuren.

 Anne-May Ryytty anser att det som är värst med situationen kring vallen intill tomtgränserna på Banjovägen är det faktum att kommunen inte följt sin egen bullerutredning. Foto: Åsa Sommarström

Hur mycket skog skulle ni säga att man avverkat för att bygga bullervallen?

– Alltihop, det finns något träd som nån ville ha kvar, som man sparade, säger Anne-May Ryytty.

– Det var en väldigt fin skog, kanske inte så välskött men det var kul för barnen att vara i den.

En ny typ av utsikt från uteplatserna har uppenbarat sig. Foto: Åsa Sommarström

 

Babak Mirzai som också bor i området konstaterar att skogen skyddade dem från vinden.

– Det är väldigt blåsigt. Tidigare skärmade träden av vinden, men nu mera så skakar hela huset.

Anne-May: ”Kommunen inte har följt sin egen bullerutredning”

När Anne-May Ryytty ska sätta ord på vad hon tycker om att få sin boendemiljö påverkad säger hon snabbt:

– Det värsta är att kommunen inte har följt sin egen bullerutredning. Den är helt bortkastad, den kostade en massa pengar att göra. De har ju varit här och mätt och räknat ut med hjälp av vetenskapliga metoder. Då har man kommit fram till att det räcker med att bullervallen är två meter hög om den placeras nära vägen.

Babak Mirzai och Anne-May Ryytty bor båda med utsikt mot bullervallen. Foto: Åsa Sommarström

Enligt grannarna motsvarar den nuvarande bullervallen ett skydd för ett hus som är tolv meter högt – men deras villor är endast sex meter.

Banjovägens trädgårdar sedda från bullervallen. Till höger: Granhammarsvägen. Foto: Åsa Sommarström

Grannarnas krav på kommunen: följ er egen bullerutredning

De tre grannarna återkommer till att de inte har några ”hårda krav” gentemot kommunen, utan att de man främst vill är att kommunen ska följa sin egen bullerutredning.

Anne-May Ryytty och Babak Mirzai. Foto: Åsa Sommarström

Om de samtidigt kunde få ett svar på hur det kommer sig att vallen blev fem meter i stället för två meter vore det välkommet. För är det något som grannarna är överens om så är det att de känner sig överkörda – de upplever att kommunen varken har lyssnat på dem eller fört någon dialog.

En två meter hög bullervall hade ni inte haft några invändningar emot?

– Nej, absolut inte, svarar samtliga grannar i kör.


Här kan du läsa hur kommunens ansvariga kommenterar bullervallen:

Kommunen om jättevallen: ”Man har velat ha en marginal”


”Glädjefyllt att kunna vaccinera”

Vaccinationen mot covid-19 igång. Den 30 december påbörjades arbetet med att vaccinera mot covid-19 i Upplands-Bro. ”Det kändes väldigt skönt att kunna avsluta förra året med att börja vaccinera”, säger Angelica Chibout, chef på...fredag 22/1 16:40

Coronaläget i Upplands-Bro just nu

Antalet bekräftade fall minskar. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har antalet coronafall i Upplands-Bro blivit färre.fredag 22/1 16:38