Det grävs och schaktas precis intill perrongen. Foto: Max Lind

Grannarna redan less på byggstöket på Åsen

Med buller och brak drog bygget av 200 nya bostäder på Åsen igång för en tid sedan. Men nu har grannarna tröttnat på oväsendet från schaktmaskinerna. – Man borde hålla sig inom vanliga kontorstider så folk kan koppla av efter jobbet, säger grannen Gustaf Wallin.

  • Publicerad 17:15, 3 aug 2017

Att bygget av 200 nya bostäder vid Hägerstensåsens tunnelbana har satt igång har nog inte undgått någon i stadsdelen. Sedan en tid tillbaka sprängs, grävs och schaktas det för fullt från arla morgon till särla afton.

Det ständiga byggbullret har nu fått grannar att reagera.

– De håller på alldeles för sent på kvällarna. Man blir väldigt störd. De borde hålla sig till vanliga kontorstider. När man kommer hem efter jobbet vill man kunna koppla av efter en lång arbetsdag, säger grannen Gustaf Wallin.

Kan inte sitta ute på kvällen

Han bor med sin sambo på Inteckningsvägen, precis intill tunnelbanan, med utsikt mot spåren. Att nyttja den soliga balkongen på kvällarna är det inte tal om.

– Vi kan inte sitta ute och äta middag här, det går knappt att prata. Bullret överröstar allt, säger sambon Ava Letteryd.

Hon framhåller att hon ser det som mycket positivt att det byggs nytt på Åsen och att området förtätas, men att staden varit för generös när det gäller byggtiderna.

Får stå ut med byggbuller

Enligt Linnea Waldner, kommunikatör på exploateringskontoret, får man stå ut med byggbuller i framtiden då det finns politiska beslut om att Stockholm ska växa.

– Vi har förståelse för att byggnationen av nya bostäder kan upplevas som störande och ovälkommet. Det byggs mycket i hela Stockholmsområdet just nu eftersom efterfrågan på boende är rekordstort. Staden har satt upp ett politiskt mål om att bygga 40 000 bostäder till 2020 och 140 000 bostäder till 2030. Självklart kan inte en sådan expansion ske helt obemärkt, säger hon.

Vilka tider som arbetet i projektet Skattsedeln får pågå, och i vilken ljudnivå, ska utgå från Naturvårdsverkets regler för buller från byggarbetsplatser, menar hon.

– De tider som gäller är klockan 7-22 för vardagar, för arbeten som innebär störande buller. Vår entreprenör är på plats 06:30 för förberedande arbeten, och har ordinarie arbetstid fram till klockan 16. Vid behov kommer störande arbeten pågå fram till klockan 22, säger hon.

Däremot kommer inget arbete att pågå under helgerna i dagsläget.

Fakta

Projektet Skattsedeln

Sprängning kommer ske cirka klockan 9, 12 och 14 på vardagar. Vid särskilda behov kan projektet ansöka om att få utföra störande arbeten även nattetid och på helger.

Stockholms stads entreprenör beräknas vara klar med första delen av gatu- och ledningsarbetena under första kvartalet 2018. Byggaktörerna Familjebostäder och Hefab påbörjar sina arbeten under hösten 2017. Projektet beräknas vara klart 2020.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre