Solna stads planer på att bygga en ny skola vid en bensinmack i Huvudsta väckte motstånd, bland annat på grund av trafiksituationen.

1200 skrev på mot bygget och politikerna fick dra tillbaka förslaget.

I stället är det nu tänkt att den nya F-9-skolan uppförs precis intill Tallbackaskolan, som ska rivas.

Men grannarna på Kristinelundsvägen ser flera problem. De menar att trafiksäkerheten och miljön skulle försämras för både barnen och de närboende.

– Det kommer att vara trafik runt hela skolan och det blir trångt på skolgården. Dessutom blir skolan väldigt stor, med förskola upp till nian och alla delar gård. Jag vet inte om jag skulle vilja ha mina barn i en sådan skola, säger Jakob Lalér.

”För många bostäder”

300 bostäder i anslutning till skolan ifrågasätts också.

– Vansinnigt. Man ska inte använda skoltomten till att bygga en massa bostäder. Det blir för tätt och träd försvinner. Låt barnen få ha sin skoltomt, säger Mona Hamrén.

Staden menar å sin sida att bostäderna som omsluter skolan gör trafikmiljön tryggare.

– Hur då? frågar sig Lars Lind. Skolan hamnar väldigt nära vägen och trafiken och avgaserna ökar.

Att Kristinelundsvägen leds om betyder att de får biltrafiken direkt utanför sina portar. Grannarna är också kritiska till att deras parkeringsplats, som även används av besökare på Huvudstas två bad och 4H-gården, avvecklas.

Byggnadsnämndens ordförande Torsten Svenonius (M) meddelar att alla detaljer och trafiklösningar inte är spikade.

– Hela utgångspunkten är att vi behöver en ny, modern skola. Men diskussioner pågår och under samrådet har man möjlighet att komma in med synpunkter. Förslaget kommer att gnuggas en gång till, säger han.

Startat namnlista

Grannarna har startat en namnlista. I första hand vill de att Tallbackaskolan bevaras, att den rustas upp och byggs ut om det behövs. Mer klimatsmart än att riva och bättre för barnen, anser de.

– Jag har min dotter på Tallbacka och hon trivs jättebra. Den är platt och har en stor, öppen skolgård, och skolan är egentligen fräsch. Men underhållet är ju eftersatt, kommunen har inte tagit hand om den, säger Emma Maclean.

Förra gången lyckades Solnaborna stoppa skolbygget. Är det ert mål?

– Det måste ju vara inställningen, att det går att påverka. Jag är inte säker på att folk som bor runt omkring vet vad som är på gång, och plötsligt finns ett beslut, säger Jakob Lalér.

Torsten Svenonius säger att han inte ser några alternativa placeringar av den nya skolan, och att spara Tallbackaskolan är inte aktuellt.

– Bedömningen är att det inte är möjligt att få en tillräckligt stor skola som lever upp till alla krav om vi inte bygger helt nytt. Nu jobbar vi vidare med det här projektet. Vad jag vet har det inte inkommit något seriöst förslag på någon annan plats.