Ledningen har lagats, men det finns en risk att det ändå har kommit in partiklar av jord och grus i vattnet på Tulegatan 16 och 18. Foto: Mostphotos

Grannarna i Tuletornen bör koka vattnet – i sju dagar

En avgrävd ledning gör att boende i de två husen på Tulegatan bör koka sitt dricksvatten under sju dagar.

  • Publicerad 14:16, 10 nov 2021

Det var i tisdags som Sundbyberg Avfall och Vatten (Savab) gick ut med informationen på sin hemsida om att en vattenledning vid Tulegatan 16 och 18 hade blivit avgrävd i samband med fastighetsägarens markarbeten.

– Det är inte på vår huvudledning, utan fastighetsägarens ledning in till husen som blivit avgrävd. Men vår personal har varit på plats för att stänga av vattnet och assistera i arbetet med att laga ledningen, säger Maria Wahlberg som är kommunikationschef på Sundbyberg Vatten och Avfall.

På säkra sidan

Ledningen har lagats, men det kan ha kommit in partiklar av jord och grus i vattnet. 

– Det finns tyvärr en risk att det kommer in jord och grus i ledningar när man lagar dem. För att vara på den säkra sidan när vi släppte på vattnet så gick vi ut med kokningsrekommendation, säger Maria Wahlberg.

Savab uppmanar av säkerhetsskäl de som bor i husen att koka vattnet som de tar från kranen innan de dricker det. Det ska enligt Savab inte vara någon fara att redan nu duscha i vattnet eller tvätta händerna i det.

Svar efter sju dagar

Fastighetsägaren har tagit prover på vattnet för att kontrollera kvaliteten. Vattenproverna skickades in den 9 november och det ska ta sju dagar för att få provsvar.

Fram till dess rekommenderar Savab att de boende kokar sitt dricksvatten.

– Det kan ta upp till sju dagar att få svar. Det kan också gå snabbare, men det vet vi inte nu, säger Maria Wahlberg på onsdagseftermiddagen.

Skickat sms

Savab har också satt upp ett tappställe mellan husen där man kan hämta vatten. Man har också skickat sms till dem i husen som har ett registrerat telefonnummer.

– Vår personal som var på plats har samarbetat med de som bor i husen för att sprida informationen den vägen också, säger Maria Wahlberg.

De som bor i Tuletornen bör koka vattnet i sju dagar fram till att svaren på vattenprover ska ha kommit. Foto: Ulrica Andersson

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här ska äldre få träna upp sin power

Nyheter 78-årige Göran en förebild när tyngdlyftningsklubb satsar på seniorer Tekniken måste sitta innan seniorerna som ska styrketräna i Löthallen får gå på de tyngre vikterna. Men vem vet – kanske blir nybörjarna lika starka som 78-årige världsmästaren Göran Malmberg till...onsdag 24/11 1:15

Gabriella är årets lärare i Sundbyberg

Nyheter Undervisar på Viktor Rydberg gymnasium i Sumpan Hallå där, Gabriella Parezanović, förstelärare samt lärare i historia och religionskunskap på Viktor Rydberg gymnasium. Grattis! Du vann utmärkelsen Årets lärare i Sundbyberg på 2021 års lärargala.måndag 22/11 10:58