Grannarna i Östberga efter nattens bilbränder: ”Så sorgligt”

Morgonen efter den stora bilbranden i Östberga går grannarna försiktigt runt bland vraken. Det är den andra stora bilbranden på en vecka. Miladin Skundric lyckades flytta sin bil undan elden – och räddade därmed andra bilar.

  • Publicerad 14:52, 16 jun 2019

Det råder nästan en kuslig stämning på parkeringen på Fageredsgränd i Östberga. Ett tiotal utbrända bilar på rad – vissa förkolnade till oigenkännlighet.

En stickande doft av bränd plast och gummi.

Ett tiotal bilar började brinna under natten mot söndag. Bilarna på andra sidan fick värmeskador. Foto: Erik Lejdelin

Först är det öde. Sen kommer Marie Lodenborg med sina två hundar. Hon håller dem hårt i kopplet så de inte tassar över glasbitarna som ligger spridda på parkeringen.

– Det är bara så sorgligt, så himla sorgligt, säger hon och tittar sig omkring.

Jag älskar det här området

Marie Lodenborg

Hon blev vittne till förra helgens brand, men i natt hörde varken hon eller hundarna något. Det var först när hon läste nyheterna på morgonen som hon förstod vad som hänt.

– Jag tror inte att det är våra ungdomar som eldar på. Jag älskar det här området. Jag går med mina hundar i parken på kvällarna och har aldrig stött på något problem.

Marie Lodenborg säger att hon inte är rädd när hon är ute och går. Foto: Erik Lejdelin

Försökte rädda sin bil

Två andra grannar kommer gåendes i tofflor. De har bott här i över tjugo år. Nu skakar de bara på huvudet.

– Det här är en katastrof. Man tror inte att det ska hända här. Jag har aldrig känt mig orolig och det har aldrig hänt mig eller mina barn någonting, säger Mevlida Hamzic.

Deras bil stod som tur var på andra sidan från där det brann. Den klarade sig.

Men bilarna bredvid deras har smälta baklyktor, plastdetaljer som har korvat sig av den intensiva värmen.

– Titta här, han försökte rädda sin bil. Men den började brinna och han var tvungen att hoppa ur, säger Adem Hamzic.

En man försökte rädda sin bil, men den fattade eld och han behövde hoppa ur. Enligt grannarna fick han brännskador på axeln. Foto: Erik Lejdelin

Förra helgens utredning nerlagd

Det är den andra branden på kort tid i Östberga. Förra helgen brann det nio bilar bara en bit bort. Polisen hade inga spår att gå på, utredningen är lagd på is. Under natten till söndagen brann det tio till.

– Det är ingen som är frihetsberövad i nuläget, säger Towe Hägg på polisens ledningscentral.

Under lördagen var det karneval i Östberga, men hon säger att de inte fått några rapporter om att det skulle ha varit särskilt stökigt.

Mevlida och Adem har bott i Östberga sedan 1996. De är lättade att deras bil klarade sig med en hårsmån. Foto: Erik Lejdelin

Han förlorade sin bil

Tommy Dahlgren hade några vänner över under lördagskvällen. Gästerna åkte hem vid ett-tiden på natten. Han och sambon skulle varva ner på balkongen. Då såg de rökpelarna från parkeringen.

Hans bil klarade sig inte. Morgonen efter står han suckar tillsammans med sina grannar.

– Det känns jättekonstigt. Jag har bott här i tre år och det har inte hänt någonting sådant här. Det här är det lugnaste området jag har bott i. Vi har makalöst fina grannar och jag har känt mig välkommen från första stund.

Vad händer nu?

– Jag vet inte. Jag får väl kontakta mitt försäkringsbolag. Jag förstår ingenting.

Tommy Dahlgren säger att området är det lugnaste han bott i. Foto: Erik Lejdelin

Lyckades rädda sin bil

Nu har det hunnit samlas ganska många människor på parkeringen. Någon börjar sopa upp glas. Några skrattar åt eländet. Flera tyckte att det tog för lång tid för brandkåren att komma.

Miladin Skundric lyckades rädda sin bil från elden, och därmed flera andras.

– Min hamnade bredvid den bil som ägaren försökte köra bort. Om min bil hade börjat brinna så skulle elden sprida sig till de andra bilarna på längan.

Så du gjorde en insats?

– Haha äsch, det skulle jag inte säga.

Miladin Skundric har bott i Östberga i snart 30 år. Han lyckades backa undan sin bil så att den inte började brinna. Foto: Erik Lejdelin