Grannarna i Bredäng blev en roman

Vi är i grunden ensamma – men vi kan vara ensamma tillsammans. Det är filosofin i Tommie Sewóns debutroman. Människorna i den är grannar, i ett åttavåningshus i Bredäng.

  • Publicerad 14:35, 15 feb 2018

Länge trodde Tommie Sewón att hans granne Brita var lite förvirrad. När han stötte på den gamla kvinnan brukade hon nämligen säga:

”Jaså, är ni hemma! Jag har varken hört eller sett något”.

Det dröjde innan han förstod vad hon menade. Men så trillade myntet ner. Grannarna under hans lägenhet hade klagat för anda på att hans barn förde väsen på morgnarna.

– Brita ville visa att hon stod på vår sida och var solidarisk med oss. När jag förstod det blev vi kompisar. Jag fikade hos hennes och vi blev viktiga för varandra, berättar Tommie Sewón.

Vi träffar honom utanför det åtta våningar höga hus på Ålgrytevägen där han bodde i 18 år. Ett hus som nu fått litterärt liv. Människorna i Tommie Sewóns debutroman ”Huskroppar” har alla verkliga förebilder i hans grannar här.

– Brita var den första jag skrev om, det var en novell. Sedan kom jag på att jag kunde fortsätta att skriva. Så växte romanen fram, med karaktärer och situationer som tar avstamp i möten jag haft i huset, berättar han.

”I grunden ensamma”

Att komma hit är en speciell känsla för honom. Här bodde han med sin familj i tio år innan det blev skilsmässa. Sedan blev han kvar i åtta år till, men för ett par år sedan flyttade han till Axelsberg.

– När jag står här får jag många bilder i huvudet, inte minst av barnen. Samtidigt blandas de med händelserna i boken. För mig är det här både en mytologisk plats och en plats för riktiga minnen, säger han och tittar upp mot fönstret på tredje våningen, där han en gång hade sitt kök.

”Drivkraften när jag skriver är att försöka förstå vad det är att vara människa”, säger Tommie Sewón.  Foto: Märta Lefvert

Vi tar en promenad till Bredängs konditori och fortsätter vårt samtal där. Ett samtal som kretsar mycket kring ensamhet. Personerna i ”Huskroppar” är alla mer eller mindre ensamma, men genom oväntade händelser skapas band mellan dem.

Här finns den inbitne hammarbyaren Rolf Ekström som blir inbjuden till sina sudanesiska grannar sedan han låst sig ute (i bara kalsongerna). Här finns den rastlösa Mija Arnautovic som hittar hemkänsla genom vänskapen till en 10-årig pojke som klättrat in till henne via balkongen. Och här finns Ana Maria Orozco som ibland förvandlas till en glittrande showartist – men inte vågar säga ja när en man vill äta en bit mat med henne. För att nämna några.

– Jag tror att vi människor är ensamma i grunden, men det finns en tröst och början till gemenskap i att dela berättelser – slippa vara ensam om att vara ensam. Men då måste vi våga ta ett första steg mot varandra, säger Tommie Sewón och tar ett bett på sitt vaniljhjärta.

Bildade Anonyma Ensamma

Sedan många år arbetar han som musiker och pedagog i Sofia församling på Södermalm. Här har han och en kollega startat föreningen Anonyma ensamma. Varannan tisdagskväll träffas män och kvinnor som vill bryta sin ensamhet.

– Tanken är att ge varandra kraft och tröst och hjälpa varandra att våga skapa nära relationer, berättar han.

Kanske kan också hans roman ge människor något av den kraften.

”Efter skilsmässan lärde jag känna människor i huset bättre. Jag fick mer tid och behövde det kanske mer”, säger Tommie Sewón.  Foto: Åsa Sommarström

Fakta

Författare och musiker

Namn: Tommie Sewón.

Yrke. Musiker och pedagog, i Sofia församling. Lånas ut till i Fryshuset i Hammarby sjöstad på halvtid.

Familj: Två 19-åriga söner, en 11-årig dotter.

Bor: I lägenhet i Axelsberg. Bodde i Bredäng i 18 år.

Aktuell: Med debutromanen ”Huskroppar”, på eget förlag. har också nyligen gett ut diktsamlingen ”Livet bebor mig”. Böckerna finns att beställa via tommiesewon.se

Skivor: Har gett ut flera cd-skivor, med egen musik. Den senaste var ”Från Hökarängen till Paris” (2015).

Mer om Tommie: Driver föreningen Anonyma ensamma, med träffar i Sofia församling varannan tisdagskväll. Där är det bara att dyka upp, om man vill dela sin ensamhet med andra och få hjälp att skapa relationer.

 

 

Visa merVisa mindre