Karin Neubeck och David Dymott menar att Hornsbergs strand felaktigt har målats upp som ett grindsamhälle. Foto: Christian Lärk

Grannarna: Bilden av Hornsbergs strand är orättvis

Tvisten mellan kebabstället Midan och hyresvärden i Hornsbergs strand har fått nationell uppmärksamhet. Grannar som Mitt i pratar med tycker att bilden som målats upp av området i media är överdriven.

  • Publicerad 14:47, 16 okt 2019

På onsdagsförmiddagen duggar regnet ner i Hornsberg strand. Himlen är grå. Huvudgatan nere vid vattnet är nästintill tom, med undantag för några motionärer och hundägare.

– Den senaste tidens rapportering om Hornsbergs strand polariserar Stockholm och skapar en vi och dem-känsla här som egentligen inte finns, säger Lisa Kiviloog Emilsson som bor i området.

Bland annat syftar hon på Aftonbladets artikel i helgen. Tidningen uppmärksammade tvisten mellan restaurang Midan och bostadsrättsföreningen Välbehaget i Hornsbergs strand. Texten fick rubriken: ”Klagar på kebabfläckar – nu vill finkvarteret vräka restaurangen”. 

”Här bor många medelsvenssons”

Tvisten, som Mitt i Kungsholmen har rapporterat om tidigare, går ut på att Välbehaget anser att Midan förstör i området. Bland annat genom matrester på uteserveringen, höga ljud och köttsafter på marken.

Man menar också att restaurangen lagat mat i lokaler som är till för lager. Restaurangen, som protesterar mot beskrivningen, har nu blivit uppsagda av bostadsrättsföreningen.

– Det har målats upp som att Hornsbergs strand är ett lyxområde och det stämmer inte enligt mig. Här bor många medelsvenssons, säger Lisa Kiviloog Emilsson.

Lisa Kiviloog Emilsson, boende i Hornsbergs Strand. tycker att debatten om området behöver nyanseras. Foto: Christian Lärk

”Vi har mått dåligt”

Strax innan tiotiden på onsdagsförmiddagen har lunchrusningen inte startat inne på restaurang Midan. Endast ett par byggarbetare har slagit ner vid ett bord i väntan på varsin kebabtallrik.

Midans ägare, Sam Shoubaki och Ashraf Tantour, förbereder i köket. De känner sig överväldigade över uppmärksamheten.

– Allt stöd som vi har fått de senaste dagarna betyder mycket för oss, säger Ashraf Tantour.

Sam Shoubaki flikar in:

– Innan det här blossade upp i helgen har vi mått väldigt dåligt av tvisten med bostadsrättsföreningen.

Sam Shoubaki Ägare Midan, Ashraf Tantour äger Midan, som också har en restaurang på Odengatan sedan två år tillbaka. Foto: Christian Lärk.

Kör på som vanligt

Sam Shoubaki och Ashraf Tantour öppnade Midan på Hornsbergs strand 101 i april. Snabbt blev stället populärt och när sommaren startade var lokalen ofta full.

– I juli fick vi en varning av bostadsrättsföreningen och den 20 augusti kom uppsägningen, säger Sam Shoubaki.

Vad händer för restaurangen härnäst? 

– Rättsligt kommer vi att svara på stämningsansökan. Driftmässigt kommer vi att köra på som vanligt, säger Sam Shoubaki.

Om ni får vara kvar eller inte kommer att avgöras i tingsrätten?

– Ja, men det är inte vi som äger processen. Jag hoppas att det går att lösa snabbare på något annat sätt.

Ett evenemang på Facebook uppmanar till att kärleksbomba er imorgon. Tankar?

– Det är så fint. Vi ska försöka göra så att alla som kommer hit trivs och känner sig välkomna, säger Sam Shoubaki.

David Dymott och Karin Neubeck gillar Hornsbergs strand.

Inget grindsamhälle

Utanför restaurangen promenerar vännerna Karin Neubeck och David Dymott. De bor båda på Kungsholmen, en bit längre in, men hänger dagligen vid Hornsbergs strand med hundarna Ester och Tellus.

– Hornsbergs strand har beskrivits som ett grindsamhälle i media. Jag håller inte med om det. Min känsla är att alla får vara här, säger Karin Nuebeck.