Polisen grep en man på Dalarö. Foto: Anna Z Ek

Grannar vaknade av smällar vid mordbrand på Dalarö

Ett uthus brann under natten till fredagen på Dalarö. Även en bil ståendes intill huset brann upp. Polisen grep en man som är misstänkt för mordbrand.

  • Publicerad 07:43, 14 sep 2018

En brand bröt ut i en sjöbod på Dalarö under natten till fredagen. Larmet kom till polisen klockan 04:39 och flera patruller ryckte ut till en adress på Dalarö strandväg. Branden kunde släckas av brandmän från tre stationer.

– När vi kom dit var uthuset övertänt och ramlade ihop ganska snart. Vi fick ägna oss åt eftersläckning, säger Micael Jansson som är operativ chef på Södertörns brandförsvar.

Intill huset stod en bil som också brann. Den ska enligt polisen tidigare varit stulen. Enligt Micael Jansson fanns däremot ingen spridningsrisk till andra hus i området.

Enligt polisen finns det flera oklara omständigheter. Foto: Anna Z Ek

Granne vaknade av smällar

Grannen Hans Strömberg vaknade av branden.

– Vi låg och sov när vi hörde två kraftiga smällar, så här i efterhand måste det varit bildäcken som exploderade. När vi vaknade brann det för fullt, säger han.

Hans Strömberg har bott på platsen sedan 1940-talet. Foto: Anna Z Ek

Den folkkäre författaren och skådespelaren Beppe Wolgers bodde i närheten på 1950- och -60-talet.

– Jag har bott här ute på somrarna sedan 1940-talet och på 50-60-talet när Beppe Wolgers bodde i huset hängde hela Stockholms intellektuella elit här ute. De satt ofta och spelade kort där i boden, säger grannen Hans Strömberg.

”Lade in en grej i boden i går kväll”

Samma familj har ägt stället i sex generationer. Dottern till ägaren berättar att hon befann sig i boden i går kväll.

– Det är så konstigt. Jag var där i går kväll och lade in en grej i boden och när jag låste tänkte jag just på att det fanns så många minnen där, säger hon.

Innan branden bröt ut ska någon ha brutit sig in i en bensinmack och polisen hittade också en båt med sönderslagen fönsterruta.

– I samband med detta har ett inbrott skett i en bensinmack och där har vi upprättat en anmälan av stöld genom inbrott. Ett försök till stöld av båt upprättades också, säger Anders Bryngelsson på polisens ledningscentral.

Flera händelser kopplade samman

– Det är lite mer omständigheter runt det här. Vi har misstankar om mordbrand men det är en hel lista på saker, säger Carina Andersson som är vakthavande befäl på polisen.

Polisen har startat en förundersökning om mordbrand. En anmälan om stöld genom inbrott, försök till stöld av båt och tillgrepp av fortskaffningsmedel är upprättade.

I samband med branden har polisen gripit en man i 30-årsåldern som nu är frihetsberövad. Han misstänks för bland annat mordbranden.

Bilen blev totalt utbrunnen. Foto: Anna Z Ek

Dalarö ligger i Haninges skärgård. Illustration: Mitt i