Vid Ängby IP ligger husen precis invid anläggningen, endast ett staket skiljer dem åt. Grannarna Åsa Lindell och Peter Hannfors har tröttnat på ljudet från planen nattetid. Foto: Mikael Andersson

Grannar: Ungdomshänget på Ängby IP har ballat ur

När de sista träningarna har avslutats på Ängby IP härjar ungdomsgängen.

  • Publicerad 11:56, 28 jun 2017

Det har blivit mer stök på senare år

När nätterna blir varmare förvandlas Ängbys idrottsplats till ett populärt tillhåll för ungdomar.

Idrottsanläggningen stänger egentligen klockan 22. Men grindarna står fortfarande öppna och det är därmed fritt fram för vem som helst att gå in även senare.

– Efter 22 pågår allt från fotboll till att de åker runt, runt med sina mopeder på löparbanan. Och för några år sedan var det ett par ungdomar som körde runt med anläggningens traktor, säger Peter Hannfors.

Han bor i ett av alla de hus som ligger precis invid idrottsplatsen, det är bara några få meter emellan.

Grannarna Anders och Åsa Lindell, vars tomt skiljs från löparbanan med endast ett staket, håller med. Förra veckan vaknade de av att ungdomar bröt sig in i kuren till speakerbåset, slog på högtalarsystemet och började kommentera kompisarnas mopperejs på löparbanan.

– Det har blivit mer stök på senare år, jag vet inte riktigt varför, säger Åsa Lindell.

Friidrottsklubben Bromma IF beskriver problem med höjdhoppsmattan som rivs sönder och får brännmärken. Förra året användes redskapsboden som avsats för att hoppa ner på mattan – ända tills taket gick sönder.

"Det har blivit mer stök på senare år, jag vet inte riktigt varför", säger Åsa Lindell. T v: Peter Hannfors. Foto: Mikael Andersson

"Försöker föra dialog"

Grannarna har varit i kontakt med idrottsförvaltningen flera gånger när stök uppstått. Men vid rena ordningsproblem hänvisar Pierre Nystedt, anläggningschef på Idrottsförvaltningen till polisen. Han menar dock att förvaltningen gör vad de kan på sitt håll för att förebygga ordningsproblemen.

– Vi försöker föra en dialog med grannarna. Vi tar bort inventarier som kan förstöras, eller sätter det bakom olika sorters skydd och vi försöker stänga entréerna så mycket det går, säger han.

Kan inte låsa

Men att låsa ingångarna till anläggningen nattetid är inte ett alternativ.

– Vår uppgift är att få folk mer aktiva – vi stänger i den bemärkelsen att vi släcker lamporna klockan 22. Men idrottsplatser är en allmän plats, vi kan inte låsa dem som en anstalt, säger Pierre Nystedt.

Därmed blir det upp till besökarnas goda vilja att följa anläggningens stängningstider.

Snart ska i alla fall mopeder som sladdar runt på löparbanan vara ett minne blott. Under den kommande veckan ska nya så kallade "publikfållor" vid entréerna som gör att moppar inte kan ta sig in vara installerade.

– När arbetet är klart ska det vara omöjligt att ta sig in på plan med moppar, om man inte klipper upp stängslet, säger Pierre Nystedt.