Nya bostäder planeras i ett omtalat projekt i Hammarbyhöjden, som Mitt i tidigare har rapporterat. Nyligen lämnade bolaget Wallin in en bygglovsansökan för projektet vid Lidköpingsvägen.

Eftersom planerna som anges i bygglovet delvis avviker från detaljplanen gavs grannarna möjlighet att yttra sig. Två bostadsrättsföreningar överklagar alltså bygglovet och avstegen från detaljplanen.

Förstörd grönyta

Föreningarna är bland annat kritiska mot mängden bostäder i förhållande till ytan, och höjden på husen. Man menar också att grönytorna med skog där husen ska ta plats förstörs genom bebyggelsen. Man framför också att den ökade trafiken från 100-tals nya boende i området varken är hållbart eller långsiktigt. Byggnationen kommer dessutom att påverka Hammarbyhöjden som en utpekad kulturhistoriskt värdefull miljö, anser en av föreningarna.

"Är galet"

– Vi tycker att projektet förstör skogen och området. 80 lägenheter är otrolig mycket för 1500 kvadratmeter yta och vi tycker att det är viktigt att behålla skogen. Vi förstår att det finns bostadsbrist i stan och utanför tullarna, men att bygga på det här sättet är galet, säger Lorenzo Gaggiotti, som bor på Lidköpingsvägen och är ordförande i Brf Adjunkten 6.

– Vi hoppas att de väljer att inte bygga eller minskar ner projektet, säger han.