Grönområde. En yta med skog mittemot Lidköpingsvägen 11 ska bebyggas med tre punkthus, vilket har fått grannar att se rött. Foto: Google/Arklab

Grannar tar strid mot byggplaner

Planerna på förtätning och nya bostäder i Hammarbyhöjden upprör grannarna i området. Nu överklagar två bostadsrättsföreningar byggplanerna vid Lidköpingsvägen.

  • Publicerad 05:00, 6 nov 2020

Nya bostäder planeras i ett omtalat projekt i Hammarbyhöjden, som Mitt i tidigare har rapporterat. Nyligen lämnade bolaget Wallin in en bygglovsansökan för projektet vid Lidköpingsvägen.

Eftersom planerna som anges i bygglovet delvis avviker från detaljplanen gavs grannarna möjlighet att yttra sig. Två bostadsrättsföreningar överklagar alltså bygglovet och avstegen från detaljplanen.

Vi förstår att det finns bostadsbrist i stan och utanför tullarna, men att bygga på det här sättet är galet.

Punkthus i fem våningar ska byggas. Foto: Arklab

Förstörd grönyta

Föreningarna är bland annat kritiska mot mängden bostäder i förhållande till ytan, och höjden på husen. Man menar också att grönytorna med skog där husen ska ta plats förstörs genom bebyggelsen. Man framför också att den ökade trafiken från 100-tals nya boende i området varken är hållbart eller långsiktigt. Byggnationen kommer dessutom att påverka Hammarbyhöjden som en utpekad kulturhistoriskt värdefull miljö, anser en av föreningarna.

"Är galet"

– Vi tycker att projektet förstör skogen och området. 80 lägenheter är otrolig mycket för 1500 kvadratmeter yta och vi tycker att det är viktigt att behålla skogen. Vi förstår att det finns bostadsbrist i stan och utanför tullarna, men att bygga på det här sättet är galet, säger Lorenzo Gaggiotti, som bor på Lidköpingsvägen och är ordförande i Brf Adjunkten 6.

– Vi hoppas att de väljer att inte bygga eller minskar ner projektet, säger han.

Små och stora bostadsrätter

Bygglovsansökan omfattar tre punkthus i fem våningar med cirka 80 bostadsrätter. Två hus får större lägenheter och i det tredje blir det små lägenheter. Inflyttning är planerad till 2022.

Ett stenkast bort, längs Garagevägen, planeras i ett annat projekt sammanlagt ett 80-tal hyresrätter.