Söderhöjdenbon Fatima Boujrida vill se aktiviteter för barn och samlingslokaler. Här med barnen Rim Laamiri, 3, Adam Laamiri, 10 och Jasmina Laamiri, 8 månader. Foto: Mikael Andersson

Grannar taggade på Söderhöjdens nya kulturhus

Musik, dans, systuga och pyssel. Det är några av de saker som grannarna på Söderhöjden vill se i det nya kultur- och aktivitetshuset som tar form på gamla Volvotaket.

  • Publicerad 11:51, 15 sep 2016

Det behövs en bra miljö för att träffas här i området.

– Det behövs en bra miljö för att träffas här i området. Det kan vara lite rörigt här, även om det just här är lugnt och fint, säger Numa Alazawi, 20, som bor bara strax ovanför det planerade aktivitetshuset.

Numa, hennes lillasyster Maryam Alazawi, 11, och tjejernas kusin Ali Alazawi, var några av de Söderhöjdenbor som i tisdags tog sig ner till kultur- och aktivitetshuset för att kolla in planerna.

– Det vore kul om det fanns ett gym eller en danslokal, säger Numa.

– Och kvällar med arabisk musik, flikar Ali in.

"Jag hoppas på att det blir något nytt och kul", säger Maryam Alazawi, 11. Här med storasyster Numa Alazawi och kusinen Ali Alazawi. Foto: Mikael Andersson

Elvaåriga Maryam, som går i musikklass på Tallbohov, önskar också musiklokaler.

Kommer du att gå hit när det öppnar?

– Ja, säkert! Men det beror på om jag här läxor. Det vore också bra om det fanns här, läxhjälp, säger Maryam.

Lite längre bort står Fatima Boujrida, som också bor på gården ovanför lokalerna. Här ska det bli social matlagning, musik och mediastudios, minibiograf, kafé, konstutställningshall och mycket mer. Bara terrassen vi står på är 2 000 kvadratmeter stor och ska fyllas med aktiviteter.

På tisdagens samlades arkitekter, Järfällahus, politiker, fritidsgårdar och representanter från kommunen som arbetat med Huset på höjden för att visa upp planerna. Foto: Mikael Andersson

Träffa grannarna som ny i Sverige

Fatima, som tog med sig barnen Adam, 10, Rim, 3 och Jasmina, 8 månader, hoppas på aktiviteter som passar dem som barnfamilj.

– Gården är rätt tråkig, alla barn i området leker där och det som finns är en rutschkana som har varit trasig i nästan två år. Jag hoppas att det blir något för barnen, säger hon.

Som Komtek, som tioåriga Adam går på. 

Men även aktiviteter för vuxna står på önskelistan. Syateljé föreslår Fatima. Hon har även andra tankar med vad huset kan användas till – för att möta nya människor om man kommer ny till Sverige:

– Det är många som kommer nu som inte känner någon. Det vore jättebra om man kunde ordna så att vi kan träffas här. Vi kan prata och vi som kan svenska kan hjälpa till att tolka och sådant.

Huset på höjden är ett samarbete mellan Järfälla kommun och kommunala bostadsbolaget Järfällahus.

Arkitekten Erland Montgomery från AIX arkitekter visar upp visionsskisser för Huset på höjden. "Vi har försökt mjuka upp fasaden, som nu är lite hård", säger han och visar en skiss över en träfasad. Han tänker sig också odlingar och sedum eller grästak på uteplatsen. Foto: Mikael Andersson

"Odling, basket, parkour"

Jens Storm, projektledare för Huset på Höjden, och Veronica Granja, underhållschef på Järfällahus, berättar att de planerar för byggstart efter nyår. Förhoppningen är att första delen av konsthallen och kaféet ska invigas i april nästa år.

– Hittills har det handlat om behovet av olika typer av speciallokaler - men nu finns det en plan. Nu handlar det om att fylla lokalerna med aktiviteter. Vi skiftar fokus till att höra vad människor som ska använda huset vill ha, säger Jens Storm.

På listan över innehållet finns kafé, galleri, danslokal, kök för social matlagning, musik och mediastudios, minibiograf, verkstäder och ateljéer.

Enligt Jens Storm kommer de att jobba vidare med arbetsrummen under sommaren. Och efter det ska den 2000 kvadratmeter stora terrassen fyllas.

– Vi ska avvakta tills verksamheten är igång och utforma den tillsammans med de som kommer att använda huset. Men det finns massor av förslag. Odling, basket, parkour, utegym, boule, uteservering - man kan göra hur mycket som helst, säger Jens Storm.

Här, i den 150 meter långa korridoren, vill arkitekterna bygga mötesplatser där besökarna kan stanna till och prata mellan aktiviteterna. Här ska det också bli konsthall, och bort från fönstren studios och liknande. "Tanken är att man ska komma hit och träffas, och inte bara möta de man bestämt med sedan innan", säger Erland Montgomery. Foto: Mikael Andersson

Huset på höjden

I tisdags presenterades förslag på hur Huset på höjden ska utformas för Söderhöjdenborna. Här ska det bli social matlagning, kafé, konsthall, danssal, musik och mediastudios, kanske en minibiograf, sådant som verkstäder och ateljéer och en stor utomhusverksamhet.

Kommunen kommer att hyra lokalerna av Järfällahus för 4 miljoner kronor - och det är öppet för alla att använda dem. Öppettiderna väntas bli fram till 20 utomhus och 22 inomhus.

Förslag kan lämnas till Jens Storm på jens.storm@jarfalla.se eller i Facebookgruppen Huset på höjden.

Visa merVisa mindre