Grannsamverkan är det bästa vapnet mot tjuvarna. Foto: Mostphotos

Grannar stoppar sommartjuvar – så många inbrott skedde där du bor

Förra sommaren skedde det 1 288 inbrott i länet. Bra lås och larm har viss effekt, men Grannsamverkan är fortfarande ett av de vassaste vapnen mot inbrottstjuvarna. – När man frågar vad som stör inbrottstjuvar mest är det liv och rörelse, säger Peter Lindström, kriminolog hos Stockholmspolisen.

  • Publicerad 05:00, 10 jun 2019

Många är oroliga för att lämna sina hem under semestern. Att de ska komma hem och se sitt hus eller sin lägenhet upp och nervänd efter en tjuvens framfart.

I fjol anmäldes 1 288 inbrott under sommarmånaderna juni, juli och augusti i Stockholms län. Det finns sätt att skydda sig.

Hjälpsamma grannar det bästa

Kameror och larm kan fylla sin funktion, men allra bäst är när grannar hjälper varandra, menar Peter Lindström, kriminologen hos Polisen.

– När man frågar vad som stör inbrottstjuvar mest är det liv och rörelse. Men det räcker inte bara att sätta upp en skylt där det står grannsamverkan, den ser tjuvarna inte ens.

Investera i bra lås, lämna inga i stegar på tomten och få någon att tömma din post och hålla ett extra öga på ditt hus är Peter Lindströms råd.

– Grannsamverkan ger en känsla av att man kan påverka. Man diskuterar i Facebookgrupper, man får en kontakt med polisen. Man går ronder i området.

Stadsdelar

Här skedde flest inbrott i Stockholms stad

Källa: Brå

Drabbas en drabbas flera

Råkar din granne ut för ett inbrott är risken högre att du också drabbas, säger Peter Lindström.

– Risken är förhöjd i ungefär två veckor, och betyder att det är viktigt att du håller koll på och prata med dina grannar.

Kommuner

Här skedde det flest inbrott i Stockholms län

Källa: Brå