Grannar ska uppmärksamma våld i hemmet

Bostadsrättsföreningar och hyresvärdar kan göra skillnad för att stoppa misshandel i hem och nära relationer. Nu startar ett samarbete på Lidingö med föreningen Huskurage som riktar sig till grannar som vill hjälpa varandra.

  • Publicerad 15:46, 18 sep 2018

Det är Lidingö stad och kvinnojouren Kerstin som har inlett ett samarbete med den ideella organisationen Huskurage. Organisationen har en enkel handlingsplan mot våld i nära relationer.

31 procent av kvinnorna någon gång under sin livstid hade utsatts för våld i nära relationer

Johanna Westien

– Det finns ett stort behov på Lidingö att lyfta de här frågorna. 2016 gjordes en enkätundersökning. Den visade att 31 procent av kvinnorna någon gång under sin livstid hade utsatts för våld i nära relationer. Det är högre än rikssnittet, säger Johanna Westien, ordförande för kvinnojouren Kerstin.

Tre enkla steg

Handlingsplanen som organisationen använder sig av består av tre enkla saker man kan göra som granne om man misstänker att någon far illa. Policyn kan hänga som en plansch, till exempel i trappuppgångar.

– Det är superenkelt, bara tre korta steg som kan rädda liv. Nyckeln är att man till exempel i en bostadsrättsförening gör ett gemensamt ställningstagande att vi tycker den här frågan är viktig och såhär agerar vi, säger Johanna Westien.

Många frågar hur de kan hjälpa

Det handlar om enkla saker som att knacka på hemma hos någon om man misstänker att något inte står rätt till. Man behöver inte veta eller kunna något särskilt, betonar hon. Poängen är att det finns expertis som kan hjälpa.

– Från mina år i kvinnojouren har jag fått frågan många gånger: ”Hur gör jag om jag tror att min granne far illa”, säger Johanna Westien.

17 september höll kvinnojouren, Lidingö stad och organisationen Huskurage ett inledande möte på Ansgarskyrkan i centrum för att sjösätta samarbetet. Men på mötet var bland andra Peter Svensson, grundare till Huskurage,

Fakta

Detta kan du göra om du misstänker att en granne far illa: 

  • Knacka på om man hör något som pågår. Det kan ta udden av en situation som håller på att gå överstyr.
  • Om det verkar värre. Hämta hjälp, ta hjälp av andra grannar.
  • Kontakta polisen om läget är akut. Barn inblandade? Gör orosanmälan till socialtjänsten.

Läs mer här.