Grannar protesterar mot utbyggnad av Bromma kyrka

Utbyggnaden av Bromma kyrka, som startar i januari, måste stoppas. Det menar över 100 grannar i området, som skrivit på protestlistor. – Vår kyrka från 1100-talet måste bevaras, säger Ylva Nybäck.

  • Publicerad 09:02, 19 okt 2018

Ylva Stenbäck ritar med foten i gruset för att visa hur Bromma kyrka kommer att se ut med en tillbyggnad. Strecken är bara några decimeter från de gamla gravarna.

– Jag ser inte hur allt det här ska få plats utan att gravarna ska ta skada, säger hon.

Ylva Nybäck bor nära Bromma kyrka. Hon är irriterad på den kommande tillbyggnationen av Bromma kyrka och försöker stoppa den. Foto: Anna Z Ek

I flera år har planer funnits på att bygga ut Bromma kyrka. Nu är det bestämt att byggnationen startar redan i januari nästa år, något som Lokaltidningen Mitt i tidigare har rapporterat om.

Det har fått Brommabor i området att protestera. Över 100 personer har skrivit på namnlistan som Ylva Nybäck snart ska överlämna till Stadsbyggnadsnämnden.

– De flesta är upprörda över att ingången ska flyttas och tycker att det är förfärligt att kyrkan ska göras om, säger hon.

”Det blir inget kvar av kyrkan”

När kyrkan byggs ut flyttas portarna till kyrkans långsida.

– Där var de förr i tiden när kyrkan var mindre, säger Cathrine Nordqvist, biträdande kyrkoherde.

Biträdande kyrkoherde Cathrine Nordqvist i Bromma Kyrka i Bromma.  Foto: Anna Z Ek

Anledningen till att kyrkan ska byggas ut är att besökare ska kunna tända ljus i kyrkan, något som idag inte är möjligt utan att skada de gamla kalkmålningarna inne i kyrkan. Men också för att kunna hålla kyrkorummet öppet i större utsträckning, enligt den biträdande kyrkoherden.

– Ljusgården gör kyrkan mer öppen och tillgänglig för alla, säger hon. 

Men det är inte tillräckliga argument för att bygga ut, anser Ylva Nybäck.

– Det finns många andra möjligheter att tända ljus i minneslunden. Vi tycker helt enkelt inte att våra pengar ska användas till en utbyggnad, säger hon.

Barbro Stenberg, som också bor i området, nickar.

– Vi är med i Svenska kyrkan för att bevara våra kyrkor. Bygger man ut så blir det inget kvar av kyrkan. Det får räcka nu, säger hon.

Flera gamla gravar berörs av tillbyggnaden

I dagarna skickas information om tillbyggnaden ut till berörda gravägare. För att kunna bygga ut måste marken där gravarna ligger höjas med hjälp av stora grävskopor.

– Vänta bara till gravägarna får höra om det här, säger en av de anställda till Mitt i.

Ylva och Henrik Nybäck samlar in namn bland grannar. Foto: Anna Z Ek

För Ylva Nybäck och hennes grannar är tiden knapp för att stoppa utbyggnaden.

– Jag har knackat dörr och håller på som attans. Jag sover knappt om nätterna på grund av det här. Nu måste något ske och det snabbt. Vår kyrka från 1100-talet måste bevaras, säger hon.