Protestgruppen "Stoppa Höghusbygget - Hässelby strand" har i skrivande stund samlat in närmare 300 underskrifter mot det planerade bygget på en naturtomt vid korsningen Maltesholmsvägen/Medsolsbacken. Underskrifterna kommer att lämnas över till Stockholms stad.

– Självklart ska det byggas bostäder men det måste göras på ett bra sätt. Samtidigt som det delas ut pengar från Boverket för "Grönare städer" så delar Stockholms stad ut markanvisningar så fort de hittar en grön plätt. Det är som att den ena handen inte vet vad den andra gör, säger Marianne Norling.

Svaga äldre

Marianne Norling bor i grannhuset, ett boende för 50-plussare, där flera blivit till åren komna. Richard Nyström som bor i samma hus menar precis som Marianne att platsen är viktig.

– Här bor en del äldre som inte orkar ta sig längre. För dem är naturmarken väldigt viktig. Marken har tidigare klassats som skyddad men nu på senare sker en omkastning där man i princip skräpklassar marken och säger att den saknar rekreativa värden, säger han och lyfter bland annat fram flera gamla tallar som finns på platsen.

Protestgruppen ser fler problem med höghuset. Bland annat:

– Skuggbildning och vindproblem.

– Ytterligare problem med parkeringsplatser.

– Mer trängsel i kollektivtrafiken.

Befarar fler höghus

Enligt Richard Nyströms egna beräkningar är omgivningen en av de mest tätbefolkade i Stockholm. Redan i dag finns flera höghus i området.

– Vi befarar att det blir en fortsättning på en process som ska leda till ännu fler höghus i området. Att man börjar se det som en höghuspark.

Staden och byggbolaget Svea Fastigheter jobbar nu med ett förslag på detaljplan. I den ingår bland annat sol- och skuggstudier, men också planen för ett parkeringsgarage som "i första hand" ska ligga under jord uppger Alina Pettersson som är stadsarkitekt.

Att boende är kritiska till att naturmark tas i anspråk känner de till.

– Vi är i full gång med att utreda vilka delar av marken som är lämplig att bebygga och vilka delar med naturkaraktär som kan bevaras, säger hon.