I seniorboendet på Maltesholmsvägen 153, som i sig är ett höghus, bor både pigga och mindre pigga pensionärer.

– Vi har samlat ihop 1 100 namnunderskrifter mot bygget, men knäna gör ju att vi inte orkar stå så länge vid insamlingarna, säger Anita Bengtsson som är ordförande för boendets bostadsrättsförening.

Mitt i träffar Anita, Marianne Norling och Karin Odelius i en av de 27 lägenheter som får både utsikt och ljusinsläpp försämrat när det 14 våningar höga huset reser sig 25 meter från fönstren, förutsatt att detaljplanen klubbas igenom nästa år.

Dessutom försvinner stora delar av naturmarken utanför. Med höghusets två våningar höga sockel blir det inte mer än 20 meter mellan husen.

"Vi blir alla äldre"

Staden skriver i sina planer att Grimstaskogens naturreservat och stranden finns nära. Men grannarna påpekar att många i området är äldre och området backigt. Medelåldern i huset är 78 år.

– Det är många gamla i huset som inte kommer ut. Utan den enda glädjen man har är att titta ut från fönstret. Sedan finns också många pigga, men vi blir alla äldre, säger Anita.

Solstudier visar att lägenheterna i riktning mot det nya huset skuggas delar av dygnet. Grannarna hänvisar till rapporter, forskning och studier som visar att det är viktigt för äldre med dagsljus och solljus i bostaden, liksom grönområden inte längre än 300 meter från bostaden.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns goda bevis för att dagsljus påverkar hälsa och välbefinnande positivt och att man särskilt bör beakta detta i miljöer för äldre. Även Boverket framhåller vikten av ljus och grönområden vid bostäder för äldre.

Protest med facklor

I torsdags förra veckan protesterade grannarna med facklor och skyltar vid Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnds möte. Nämnden godkände ett yttrande till stadsbyggnadsnämnden där man ställer sig tveksam till ytterligare förtätning i bostadsområdet, men förutsätter grönkompensation om huset ändå byggs.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skrev ett särskilt utlåtande i skarpare ordalag där man kritiserar den grönblå majoriteten i stadshuset för att vilja genomföra ett bygge med negativa konsekvenser, framförallt för de äldre.

– Vi vill se både hyresrätter och höghus. Men här måste vi ha ett äldreperspektiv, säger Özlem Körhan, ledamot för Vänsterpartiet till Mitt i.

Styrande hävdar hänsyn

Det är stadsbyggnadsnämnden som i slutändan bestämmer. Nämndens ordförande Joakim Larsson (M) skriver i ett mejl till Mitt i att man ska ta ställning på nytt efter alla yttranden men att seniorboendet beaktats sedan starten av projektet.

"Ja, den omkringliggande bebyggelsen och seniorboendet har beaktas när platsen bedömdes som lämplig."

https://www.mitti.se/nyheter/sa-ska-nya-hoghuset-i-hasselby-strand-se-ut/repujA!2a0qX77bvYMeyLUfmf4rRA/