Ursviks IP – föremål för strider i Sundbyberg. Foto: Maria Lilja

Grannar klagade – träningstider på IP drogs in

måste kommunen fatta beslut om lämpliga åtgärderGrannar klagade på störande ljud från spelet på Ursviks IP. Kommunen beslutade då att tidsbegränsa användningen av fotbollsplanen. Reaktionerna lät inte vänta – nu har över 600 personer skrivit under en namninsamling för att få kommunen att tänka om.

  • Publicerad 11:46, 19 okt 2018

Det pågår en strid om Ursviks IP i Sundbyberg. Efter att kommunen hade fått in klagomål från grannar om att det lät mycket från fotbollsplanen beslutade Sundbybergs kommun att förändra tider för användning av planen. Från 21.30 till 20.00 på vardagskvällar och på helgerna får planen inte användas efter 17.00.

Vi har otroligt mycket ungdomar som ska samsas på den här planen

Ola Bäckström

På fotbollsplanen bedrivs träning för Ursviks IK och beslutet har fått stora konsekvenser för föreningen. Nu har en namninsamling startats för att få kommunen att tänka om.

– Vi har otroligt mycket ungdomar som ska samsas på den här planen. Vill man behålla ungdomar i idrott måste de få en känsla av att det går bra. Träningstider är en förutsättning för detta, säger Ola Bäckström som är lagledare i Ursviks IK och grundare av namninsamlingen.

Stor uppslutning

På bara två dagar har över 600 personer skrivit under namninsamlingen.

– Jag är överraskad över uppslutningen som varit enorm. Det visar även det otroliga engagemang för fotbollsplanen och vilken betydelse den har för föreningslivet i kommunen, säger Ola Bäckström.

Jag är överraskad över uppslutningen som varit enorm

Ola Bäckström

Namninsamlingen startades för att visa för beslutsfattarna i kommunen att en stor del av väljarna tycker att det är ett felaktigt beslut. Ola menar att kommunen måste fatta beslut om lämpliga åtgärder. Han har full förståelse för att åtgärderna kommer att kosta pengar och kan ta tid.

–Sundbybergs beslut har fått orimliga konsekvenser på föreningen. I det här läget kan jag tycka att man får väga olika saker mot varandra. Under tiden så straffar man bara ena ena parten, säger han.

Problem under lång tid

De neddragna tiderna för Ursviks IP är ännu inte formellt klubbade i kultur- och fritidsnämnden.

– Jag står bakom beslutet. Det är ingen lätt fråga, och det har varit viktig att göra ett välavvägt beslut. Det är en fråga om att ta hänsyn till olika behov, både från närboende och från idrottsverksamheten, säger Johan Storåkers (L), ordförande i kultur-och fritidsnämnden.

 Jag står bakom beslutet

Johan Storåkers (L)

Han menar att det varit problem med ljud från fotbollsplanen under en längre tid.

– Vi har behövt göra bedömningar både på lång och kort sikt. På kort sikt mellan de olika intressegrupperna och på längre sikt så kommer vi behöva göra satsningar på fler anläggningar, särskilt i en stad som växer med så många fler barn och unga som vi gör, säger Johan Storåkers.

Han kan ännu inte säga om hur länge tidsbegränsningarna ska gälla.

Jag kan bara säga att jag noggrant följer utvecklingen. Och det kommer att finnas all anledning att prata om det här igen framöver.

Kan man göra något för att minska ljudet i dag?

– Man kan göra vissa förebyggande åtgärder, men det finns även vissa begränsningar i den geografiska placeringen.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Då kan pride anordnas i Bergshamra

Nyheter Men årliga firandet ställs in i Rissne Bergshamra Pride skjuts upp till hösten och Rissne Pride ställs in. Med förhoppningen att få firas tillsammans har arrangörerna i Solna och Sumpan tvingats ställa in och ställa om, i år igen.fredag 30/7 13:24

Butikspersonal såg till att misstänkt våldtäktsman greps

Nyheter Kände igen mannen från vittnens bilder En man har häktats misstänkt för våldtäktsförsök utanför ett soprum i Sundbyberg och en våldtäkt på Kungsholmen. Mannen kunde gripas efter att butikspersonal i centrum känt igen honom på bilder som...fredag 30/7 10:25