Stör? På Karlbergsskolans bollplan står en skolpaviljong sedan 2012. Utbildningsförvaltningen vill bygga på med ytterligare en våning för att klara elevintaget till hösten. Foto: Mimmi Epstein

Grannar i Vasastan ser chans att stoppa skola

Bristen på utrymme tvingar skolor att bygga paviljonger. Grannarna på Norrbackagatan störs av barnen utanför deras balkonger och försöker nu stoppa utbyggnaden på Karlbergsskolan.

  • Publicerad 18:50, 8 feb 2017

Planen är att paviljongen utanför Karlbergsskolan ska få ytterligare en våning och plats för 56 fler elever som en tillfällig lösning för att Norrmalm ska klara elevintaget hösten 2017. En ansökan om tillfälligt bygglov har skickats in till stadsbyggnadskontoret. Men det finns ett problem: det tillfälliga bygglovet för den nuvarande paviljongen gick ut 31/12 2015.

LÄS ÄVEN Lösningen på skolkrisen i Sköndal - fler tillfälliga baracker

Gustaf Rössner är granne med paviljongen och ser den varje dag från sin balkong. Han har anmält den befintliga paviljongen, som alltså nu står där utan lov.

– Jag har jagat bygglovsavdelningen sedan 2015 angående detta utan att få något svar. Så i december förra året skickade jag in en anmälan om svartbygge. Vi som har våra balkonger åt det hållet störs av barn som väsnas innan, under och efter skoltid. På natten kommer oönskade gäster dit och boende har blivit av med sina cyklar. Även om man är kommun kan man inte bygga något utan bygglov. Det här har skötts otroligt dåligt från början till slut, säger Gustaf Rössner.

Kan du förstå behovet av fler skolplatser?

– Absolut, och det är enormt tråkigt om det här går ut över barnen. Jag har full förståelse för att de måste få gå i skolan och vi vill inte straffa dem. Men det kan inte vara omöjligt för staden att i rimlig tid planera för hur många skolplatser som behövs, säger Gustaf Rössner.

Det tillfälliga bygglovet för den befintliga paviljongen kan förlängas och är just nu ute på "grannehörande" och kungörande, för att boende i närheten ska få säga sitt. Enligt bygglovshandläggaren Per-Olof Svensson kan ett beslut fattas om cirka två veckor. En första ansökan om förlängning skickades in i januari 2016.

– Vi hade önskat att få svar tidigare men vi vet att bygglovsavdelningen är hårt belastad, säger Thomas Eriksson, biträdande enhetschef på utbildningsförvaltningens lokalenhet.

Nu väntar utbildningsförvaltningen på bygglovsbeslut. Men oavsett utgång finns ett behov av platser som måste lösas.

– Och det kommer vi att göra. Vi tycker att lösningen vid Karlbergsskolan är så pass bra att den är värd att pröva. Där står redan en paviljong och om vi får göra påbyggnaden kan Karlbergsskolan behålla årskurs fyra i höst. Men om det inte blir av kommer vi att hitta en annan lösning, säger Thomas Eriksson.

Hur ser ni på att grannarna har anmält paviljongen?

– Det är ovanligt men det förekommer. Det ligger i anslutning till bostäderna och självklart är det en känslig placering. Men jag kan bara minnas ett fall då vi har varit tvungna att plocka bort en paviljong, säger Thomas Eriksson.

Båda paviljongerna kommer att behövas fram till 2020 då Vasa real ska ha utökat sin kapacitet med med drygt 300 platser. Enligt nuvarande prognos behövs lokaler för fyra klasser, motsvarande fem rum med plats för 30, för att klara elevintaget till hösten 2017. En ny paviljong skulle rymma två rum med plats för 30. Utbildningsförvaltningen tittar på hur man ska lösa resten av behovet.

– Det är lite beroende av hur det går med paviljongerna, säger Thomas Eriksson.