PROTEST. Anders Klingström och Per Blixt från samfällighetsföreningen i Tegelhagen. Foto: Anton Kyhlbäck

Grannar i kläm mellan fotbollsplaner

Beslutet om en ny fotbollsplan i Tegelhagen togs för hastigt. Det menar Tegelhagens samfällighetsförening som ansvarar för parkeringssituationen i bostadsområdet

  • Publicerad 09:00, 3 aug 2019

Beslutet är för hastigt taget och har inte skötts på ett snyggt sätt.

I början av nästa år intar 600 elever, en större lärarkår och cirka 100 förskolebarn den nyrenoverade skolan i Tegelhagen. Samtidigt flyttas 7-mannaplanen tillbaka in på tomten och planer för ytterligare en fotbollsplan på Silverskogens förskola har klubbats.

SollentunaDirekt rapporterade om nyheten tidigare i sommar.

Tillströmningen till verksamheterna i området kan dock skapa en ohållbar trafiksituation. Det menar representanterna för samfällighetsföreningen, Per Blixt och Anders Klingström.

– Det är så klart väldigt roligt att man satsar på ungdomarna, säger Per Blixt, föreningens ordförande, och tillägger:

– Ingen vet hur det blir om ett år. Vi haft problem med att hitta parkeringsplatser när elevernas föräldrar har varit på möte på skolan.

Förutom antalet parkeringar ställer man sig frågande till säkerheten.

– Om ett stort antal personer får bråttom eller om det blir utryckning med ambulans och brandbilar, då tror jag att det kan det bli stora problem, säger Per Blixt.

119 hus som ingår i grannskapet informerades i början av juni. Beslutet har skapat irritation, påpekar styrelsemedlemmarna, eftersom de gemensamma parkeringarna ofta är belamrade av personer som inte bor i området.

Uppmanas ta cykel

Anders Klingström visar situationsplanen över fotbollsplanen och påpekar att två andra förslag, av de totalt tio olika platserna, har ogillats på grund av dåliga förutsättningar när det kommer till ljudnivå, ljusnivå, biltrafik och parkeringsmöjligheter.

– Jag tycker det är märkligt att samma invändningar inte tas upp för lokalisering på den nu föreslagna platsen, förutsättningarna är exakt densamma här. Dessutom tillkommer problematik med närheten till Tegelhagens naturreservat, säger han.

Till den nya fotbollsplanen planeras cykelställ av den större sorten och en mindre parkering. Samfällighetsföreningen har varit i kontakt med ansvariga för projektet och fått svaret att besökare kommer uppmanas att åka kommunalt eller ta cykel.

– Man hade kunnat vänta ett år, för att se hur det ser ut när skolan öppnar igen, istället för att ta det här beslutet precis innan alla går på semester. Beslutet är för hastigt taget och har inte skötts på ett snyggt sätt, säger Per Blixt.

Parkeringssituationen i Tegelhagen

Konstgräsplanen planeras att gå till upphandling och börja anläggas under nästa år. Ingången till reservatet, vid fastigheten där förskolan tidigare låg, kan breddas och en parkering anläggas på tomten för besökare till fotbollsplanen.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Magnus Ramstrand, kommenterade oron kring parkeringar i området i juni: "Vi kommer bearbeta frågor kring konsekvenser när det gäller parkeringar av bilar. Viktigt att parkeringsregler respekteras, information kring detta måste bli bättre. Vi kommer också uppmana fler att ta cykeln, och vi får titta tillsammans hur det blir med belysning och eventuellt buller."

Visa merVisa mindre

PLATSEN. Silverskogens förskola. Här planeras den nya konstgräsplanen. Foto: Anton Kyhlbäck

SKOLAN. Tegelhagens nya skola som väntas öppna till vårterminen, 2020. Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sollentuna gospel firar 40 med återträff och konsert

Nyheter Körsång trendar efter pandemin – "oerhörd gemenskap att få sjunga ihop" Den 16–17 oktober firar Sollentuna gospel 40 års-jubileum i S:t Eriks kyrka. På lördagen blir det sing-a-long, där alla som tidigare har sjungit i kören är inbjudna att delta. På söndagen går...tisdag 19/10 14:10

Privata förskolan i Södersättra ska stå klar i början av 2023

Nyheter Fondamentor Skolfastigheter AB vann kommunens anbudstävling Det ser ut att bli Tellusbarn i Sverige AB som får driva den privata förskolan i Södersätra. Fondamentor Skolfastigheter AB vann anbudstävlingen om att få bygga förskola på kommunens tomt, och...tisdag 19/10 11:30

Ung man åtalas för stor knarkgömma

Nyheter Polisen hittade över 10 000 benso-tabletter i garaget En man i 20-årsåldern åtalas för grovt narkotikabrott i Attunda tingsrätt. Polisens fynd i Sollentuna gör att han misstänks ha förpackat, förvarat och transporterat narkotika i sådana mängder att det...tisdag 19/10 6:20