Familj på hjul! Löwenbergs får på försök rulla runt i kvarteren med en lånecykel. Foto: Sanna Källdén

Grannar i Bagis ska dela på lådcykel

Dela cykel – ska det vara något, det? Jo, det tycker i alla fall Stockholmshem. På Byälvsvägen i Bagarmossen har hyresvärden rullat ut ett försök med en cykelpool. Familjen Löwenberg hör till prövpatrullen.

  • Publicerad 09:25, 25 feb 2016

Låset sköts via en smart lur. Foto: Sanna Källdén

Barnskriket ekar över Byälvsvägen, Minnéa, 1,5 år, är inte superpeppad på att posera framför kameran i en lådcykel. Lokalpress eller inte, hennes vilja är okuvlig.

– Passa på, skynda er och fråga det ni ska nu, skrattar mamma Annika Löwenberg, gravid med en lillebror som dyker upp i juni.

Familjen Löwenberg i Bagarmossen ingår i Stockholmshems projekt med en cykelpool på just Byälvsvägen, där allmännyttan har 1 100 lägenheter. Det är tio stycken boende som under prövotiden ska samsas om två stycken lådcyklar, en tjänst som köps in från ett lokalt företag. 

Hyresgästerna betalar alltså inget för gratistrampandet utan Stockholmshem, som ser det som ett sätt att visa engagemang i området, står för fiolerna.

– Jag brukar cykla, det är jätteskönt. Så när vi fick en lapp i brevlådan om det här testet så högg vi direkt. Det är bra när man som vi saknar körkort och bil, säger Jonas Löwenberg, samtidigt som han visar hur man låser upp poolcykeln digitalt.

"Inga pengar man har själv"

Det som krävs är en smart telefon och en app där du knappar in dig. Telefonen låser sedan upp via bluetooth. Tyvärr går det i dagsläget inte att förboka bågen – står den där så står den där, annars har någon annan hunnit före. Men det är en rent tekniskt grej som ska vara åtgärdad i mars och då blir lådcykeln som vilken tvättstuga som helst.

– Nypriset på en sådan här ligger på en 20 000 kronor och det är inga pengar man har själv. Så det är bra att kunna dela. Nu är vi bara tio pers som ska samsas men det bor som bekant en hel del mer människor här på Byälvsvägen. Men jag hoppas att det ska funka även som stor grej, att Stockholmshem ska nå ut med det, säger Jonas Löwenberg.

Storhandlar med lådan

Cykeln väger 32 kilo och även om den har åtta växlar så ”är den inte så kul i uppförsbackar”, berättar han.

– Men det är roligare motion än att springa! Vi brukar använda den när vi storhandlar på ICA inne i Bagarmossens centrum och i Svedmyra. Tjejerna tar bussen fram och tillbaka så cyklar jag med kassarna i lådan. Den tål 150 kilo.

Brukar ni få kommentarer?

– I Svedmyra var det en gammal gubbe som stoppade mig och sa att jag hade en cool cykel. Jag förklarade konceptet med en pool och han blev intresserad. Bonusen är att det är bra för miljön. Och om det begränsar bilberoendet i det lilla så kan det inte skada.

Läs även

Ali i Bagis: "Jag kan blunda och gå genom hela Byälvsvägen"

Bagarmossen får pool med lådcyklar på försök

Delad hoj är dubbel glädje