Lunchträning. Enebybergsborna Kajsa Grenås och Frida Lejonqvist Majak tog en avstickare från hemmajobbandet för träning i lekparken. Foto: Anton Kyhlbäck

Grannar hittar nya sätt att träna på

Hemmajobbande grannar råder bot på stillasittande och isolering under pandemin genom att träna tillsammans: ”Inget väder stoppar oss”.

  • Publicerad 11:30, 21 okt 2020

Det blir en positiv stämning i grannskapet.

Stillasittandet har ökat under pandemin. Många jobbar hemifrån, efter de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten, och aktiviteten i idrottsföreningar har minskat.

Men i Enebyberg finns kraft och vilja att få upp pulsen – och få ett avbrott från isoleringen. Sedan början av pandemin har Jonas Hydén med familj styrt upp gratis träning för grannskapet.

– Det har varit väldigt uppskattat, och så blir det en positiv stämning i grannskapet, säger Jonas Hydén.

Flera dagar i veckan träffas grannar i Enebyberg på Västra banvägens lekplats för att träna under jobblunchen – med säkert avstånd till varandra.

Idén kom under våren när Jonas och Kristina Hydén fick order om att jobba hemifrån: Varför inte regelbundet träna tillsammans hemma i trädgården?

Jonas Hydén tog idén ett steg längre, och bjöd in grannarna.

– Om du invovlerar någon mer än dig själv, gör andra beroende av dig, då går det inte att dra sig ur det. Det blev ett bra sätt att hålla uppe min träning, säger han.

"Bra sätt att träffa andra"

Efter inbjudan på Facebook har ett dussin grannar slutit upp på lekplatsen. Under 45 minuter löper de, tränar i grupp och individuellt som ett avbrott från jobbet.

Initiativtagare. Jonas Hydén berättar passen i parken även är ett sätt för honom att hålla igång med träningen. Foto: Anton Kyhlbäck

Pepp. Kajsa Grenås peppad under första träningstillfället med gruppen. Foto: Anton Kyhlbäck

Kajsa Grenås är här för första gången. Hon arbetar hemma som konsult och har fått ta ett avbrott från sin karateträning, sedan utbrottet av coronaviruset.

– Det här passar mig perfekt. Jag springer mycket själv annars, men det här är ett bra tillfälle att träffa andra också, säger hon.

Enebybergsbon Claes Jessing har varit med och tränat sedan starten. Innan pandemin cyklade han 13 kilometer, varje dag, till och från jobbet. Han berättar att han fortfarande tränar nästan varje dag, och att träningen med grannarna har blivit ett bra komplement.

– Det var kanske lite skönare i våras när det var finare väder, säger han.

Ska fortsätta till jul

Jonas Hydén berättar att de inspirerades av ”True workout” som anordnar träning i Vasastan. Han berättar att lunchträningen har skapat en positiv stämning i grannskapet.

– Man trodde att vi skulle kunna åka tillbaka till jobbet efter sommaren, men så blev det ju inte, när Folkhälsomyndigheten meddelade att man fortsatt ska jobba hemifrån om man kan, säger Kristina Hydén. Jonas tillägger:

– Inget väder stoppar oss. Vi kommer inte ställa in några pass på grund av dåligt väder, och vi håller i alla fall på fram till jul, säger han.

Mer info

Var? Västra banvägens lekplats. Mellan Västra banvägen 35 och 39.

När? Måndagar 12 till 12:45 och onsdagar 11:45 till 12.30.

Hur? Träningspassen är gratis och allt som behövs är träningskläder.

Mer information finns på facebookgruppen "Anslagstavlan för grannar i Enebyberg".

Visa merVisa mindre