Bad ger bekymmer. Hornsbergs strands dragningskraft skapar sopor och olycksrisk. Foto: Andreas Enbuske

Grannar går samman mot stöket i Hornsberg

Livsfarlig buskörning – på land och vatten. Och sopor i drivor. Nu vill de boende vid Hornsbergs strand att det görs något drastiskt när solen förvandlar deras gata till Stockholms hetaste stadsplaya.

  • Publicerad 19:00, 8 maj 2019

Sune Hellströmer och David Cramér gnäller inte. De vill inte stoppa Hornsbergs strand från att vara en levande plats som under sommaren lockar långväga semesterfirare.

– Jag har bott här sedan 2013 och har sett utvecklingen till ett besöksmål. Det är inte konstig. Det är skapat för det, attraktionen har vuxit och förbättrat området, säger Sune Hellströmer.

Första sommargågatan i Stockholm är invigd

Men en solig dag kan det vara ett tusental människor som trängs på de offentliga platserna längs vattnet, på en yta om tre kvarter. Och det medför stora problem.

Nu har Hellströmer och David Cramér skickat in ett medborgarförslag för att öka trivseln – och undvika potentiella dödsolyckor. Bakom sig har de flertalet bostadsrättsföreningar och restauranger i området.

Aktionsgruppen för trivseln på Hornsbergs strand, som de kallar sig, har identifierat tre problem.

BILDEXTRA: Så blir Hornsbergs nya kvarter

Aktionsduo. Sune Hellströmer och David Cramér vill att gågatan bakom dem ska bli helt bilfri. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

✓ Bilar och motorcyklar på den del som är sommargågata. Den är inte helt bilfri vilket skapar konflikter och risker. Det vill man fixa med bommar eller hinder så att kvarteret mellan Lindhagensgatan och Elersvägen blir kvitt alla motorer.

– Unga killar kommer hit för att visa upp sina bilar, de gasar upp längs den här korta sträckan. Samtidigt ska folk gå där. Så himla lätt att en unge springer rakt ut i gatan. Om någon försöker säga ifrån bemöts de ofta aggressivt. Jag har sett slagsmål och en påbackad barnvagn, säger David Cramér .

Sopor på land, snabba skotrar på sjön

✓ Vattenskotrar. När det inbojade badområdet är packat med simsugna doppar sig folk även från kajen. Där trängs de med ett allt större antal snabbåkande vattenskotrar. Förslag: avgränsa vattnet mellan kajen och restaurangen Piren med bojar, så att vattenskotrarna inte kan brassa på.

– Det ska inte behöva ske en dödsolycka för att man ska reagera, tycker Hellströmer.

✓ Skräp. Tunnorna svämmar över och det byggs det berg av sopor. Fåglar dyker ner, sprider ut avfallet på land och i vattnet, och det blir risk för råttor. De stora soptunnorna måste bli fler och placeras på grönområdena där folk befinner sig, då många är lata och bara lämnar skräpet där de suttit. De planerar även gemensamma städdagar för boende och näringsidkare i området.

De båda männen understryker att de tycker att sommargågatan är toppenhärlig, och att sjöpolis och sophämtare gör ett strålande jobb.

– Men våra förslag skulle göra allt bättre. Vi vill behålla attraktionen med Hornsbergs strand. Om det händer en olycka så slutar folk komma hit, säger Cramér.

Sommarstöket tillbaka i Hornsberg