Längs norra sidan av Gaveliusgatan, vid Vita bergen, på Södermalm ligger flera gamla fastigheter med anor från 1700-talet. I kvarteret Riset, bakom en träport, finns planer på att bygga nytt och bygga om.

Det har fått flera grannar att reagera och engagera sig för att stoppa planerna.

– Bygget skulle innebära att porten byggs igen, vilket skulle förstöra den sammanhängande Söderkänslan med de röda planken, och det stänger möjligheten att gå där igenom till Tengdahlparken, säger grannen Roland Mellberg.

– Gårdshuset är för stort, på fel plats och fel utformat. Ska det ändå byggas borde det läggas i andra ändan av tomten, där det inte stör de fantastiska, historiska byggnationerna.

Nytt gårdshus och ny entré

I dag håller en gymnasieskola till i den berörda fastigheten. Bygget skulle bland annat innebära att de får en ny entré där träporten idag ligger, och ett nytt hus skulle byggas på gården.

Bebyggelseområdet i fråga är blåklassat av stadsmuseet, vilket betyder att det bedöms ha ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Mot bakgrund av det motsätter sig Skönhetsrådet, stadsmuseet och Samfundet S:t Erik, som värnar historiska miljöer, ombyggnationen som innebär att träportalen skulle försvinna.

Stadsbyggnadskontorets förslag är dock att ge både ombyggnaden och gårdshuset bygglov. Ärendet ska upp till stadsbyggnadsnämnden för beslut 11 mars.