Det är inte tillåtet att övernatta i parker eller ta en offentlig plats i besittning. Foto: Mostphotos

Grannar: Folk övernattar i barnens lekhus

Grannarna klagar: människor övernattar på Bryggartäppans lekplats. Nu tar staden hjälp av polisen för att få dem att sova någon annanstans.

  • Publicerad 15:52, 21 aug 2018

Flera närboende har hört av sig till stadsdelsförvaltningen om att EU-migranter övernattar i husen på lekplatsen i Bryggartäppan på Gotlandsgatan.

”De skrämmer barnen som vill in till parken”, skriver en Söderbo.

Ingen från stadsdelsförvaltningen kan bekräfta uppgifterna, men säger att man fått larm från flera håll. Man ser allvarligt på att människor bor i husen i parken.

– Nu när det varit så varmt så är vi oroliga för om man eldar. Och eftersom det är på publik mark så måste vi på ett eller annat sätt sätta in åtgärder, säger Krister Sundgren, samordnare på Söderandan, det lokala brottsförebyggande rådet.

Polisen jagar bort

Stadsdelsförvaltningen har tät kontakt med polisen, som har på sitt bord att få de övernattande att flytta på sig.

Tidigare har det varit funnits bosättningar på Södermalm bland annat på Långholmen, vid Tanto och i Eriksdal. Men där finns det numera inga bosättningar, vad stadsdelsförvaltningen vet. Problemet med bosättningarna är oftast att det kan bli smutsigt och skräpigt.

– Det blir det ganska automatiskt eftersom man inte har tillgång till toaletter, säger Krister Sundgren.

EU-migranter innefattas inte av stadens bostadsgaranti, utan har bäst chans att få hjälp av frivilligorganisationer som Frälsningsarméns EU-center på Långholmsgatan. Alla EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige i tre månader utan arbets- eller uppehållstillstånd.