Ett hundratal personer är vad Lena och Bengt förväntar sig på innergården på söndag. Foto: Kristian Lönner

Grannar fixar inflyttningsfest för flyktingar

På söndag fixar de boende i kvarteret Piskan inflyttningsfest för alla flyktingar som flyttat in i modulhuset på Ringvägen. – Vi är nyfikna på dem och jag tror de är nyfikna på vilka vi är, säger Bengt Kjellander som är en av initiativtagarna.

  • Publicerad 12:43, 8 aug 2018

Rasar, överklagar och oroar – det brukar vara verben som används för att beskriva grannarnas reaktioner när modulhus för flyktingar byggs intill knuten. Men inte i kvarteret Piskan på Södermalm. Här öppnar grannarna istället upp sin innergård och bjuder flyktingarna på inflyttningsfest.

– Det hade lagts flygblad i brevlådorna hos dem om att alla flyktingar borde skickas tillbaka. Det är helt sjukt. Är det så vi ska välkomna nya människor, frågar sig Lena Israelsson som är en annan av initiativtagarna.

Lena Israelsson och Bengt Kjellander vill ge flyktingarna ett varmt välkomnande. Foto: Kristian Lönner

Fest på söndag

Svaret blev alltså en inflyttningsfest och på söndag blir det musik, massor av mat, trolleri, lotteri och mycket annat på den prunkande innergården mellan Wollmar Yxkullsgatan och Maria skolgata.

– Igår var jag borta vid modulhuset och knackade dörr. Alla som jag pratade med blev jätteglada, säger Lena Israelsson.

– De blir alltid glada när man går bort dit och pratar lite svenska, tillägger Bengt Kjellander.

Båda tycker att modulhuset i kanten av Tantolunden varit ett lyft för området.

– Tidigare var det bara en läbbig parkeringsplats. Nu sitter det folk på bänkarna och det är picknick i gräset, säger Lena.

”Speciellt kvarter”

Innan beslutet togs om inflyttningsfesten hade grannarna möte i sin kvartersförening.

– Visst blev det en diskussion men en överväldigande majoritet var för. Det här kvarteret är speciellt. Vi har hindrat både rivning och ombildning och haft miljoner möten genom åren, säger Lena Israelsson.