Ifrågasatt. Ett plank i Smedslätten som en fastighetsägare vill byta ut och förlänga har fått stadsbyggnadsnämnden att be om grannarnas synpunkter. Foto: Privat

Grannar får tycka till om plankbyte på villatomt

Beslutet om ett plank i Smedslätten kan påverka hur staden ser på andra liknande plank i trädgårdsstäder. Samtidigt ifrågasätter plankets ägare antalet grannar som har rätt att tycka till i frågan.

  • Publicerad 15:50, 10 jun 2022

Det aktuella planket avgränsar två villatomter i Smedslätten. I den kuperade terrängen når planket mellan en och två meter i höjd.

Plankets ägare har ansökt dels om att byta ut planket eftersom det är trasigt, dels om att förlänga planket, från 15,2 till 30,9 meter.

Att ansöka om att byta ut och förlänga plank mellan fastigheter kan låta trivialt. Det som sticker ut här är att planket finns i en trädgårdsstad.

– Det kan förekomma plank även i trädgårdsstaden, ibland lämpliga, ibland inte. Stadsbyggnadskontorets förslag till beslut är grundat på trädgårdsstadens ideal där avskärmande plank inte är en del av det ursprungliga syftet med trädgårdsstaden, säger Isak Karlsson, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

– Just det här området karaktäriseras inte av plank, det är en främmande del, tillägger han.

Kan påverka fler fall

Politikerna i stadsbyggnadsnämnden vill dock låta grannarna få säga sitt och har skickat ansökan på grannehörande för att höra de närmaste grannarna.

Skulle nämnden komma fram till att planket får bytas och byggas ut kan det påverka beslut i andra liknande ansökningar i trädgårdsstäder.

– Ja, det skulle eventuellt kunna leda till en prejudicerande effekt, säger Isak Karlsson.

Han säger dock också att stadsbyggnadskontorets beslut ska vara rättssäkra beslut som står sig.

– Även om nämnden klubbar igenom ansökan och det kommer in en ny ansökan kan man få avslag.

"Inte korrekt urval"

Homan Panahi, fastighetsägaren som äger planket, säger att hans närmaste grannar redan har godkänt ett byte och en förlängning av planket.

Han ifrågasätter urvalet av grannar som nu får yttra sig. Enligt Panahi vill nämnden även att folk som bor längre bort, och inte är direkt grannar med honom, ska få yttra sig.

– Självklart ska grannar vars tomter gränsar mot min ha rätt att yttra sig och deras röst ska vara helt avgörande för beslutet. Om man ställer frågan godtyckligt till någon som inte är tomtgranne med oss uppstår frågetecken kring rättssäkerheten. Jag tycker inte att urvalet är korrekt, säger Homan Panahi.

Att han vill byta ut planket motiverar han med att det alltid funnits ett plank på tomtgränsen:

"Skulle man ta bort planket har man ändå inte fri sikt över tomtgränsen. Det ideal som kontoret hänvisar till kan alltså inte uppnås oavsett om det finns ett plank eller ej", skriver Homan Panahi, i ett uppföljande mejl till Mitt i.

Stadsbyggnadsnämnden väntas besluta om planket den 9 juni.

Trädgårdsstad

Idén om trädgårdsstaden kom i början av 1900-talet och skulle efterlikna en småstad.

I trädgårdsstäderna skulle naturen vara varierad och omväxlande.

I Stockholm växte många trädgårdsstäder fram, som i Gamla Enskededalen, Alvik, Höglandet, Stora mossen, Ålsten och Äppelviken.

Källa: Stockholmskällan

Visa merVisa mindre