Grannar bromsar 90 nya bostäder

De 90 lägenheter som planeras i kvarteret Väktaren skjuts på framtiden. Detta efter att politikerna i stadsbyggnadsnämnden skjutit upp ärendet. Ett av skälen är oroliga grannar.

  • Publicerad 11:59, 12 dec 2014

Det blir inget klartecken för nya lägenheter, kontor och butiker i kvarteret Väktaren vid Fridhemsplan.

Frågan om en ny detaljplan för Väktaren var uppe vid stadsbyggnadsnämndens möte i torsdags, men fick skjutas på framtiden.

En av anledningarna är protester från grannar, som länge har klagat över risken för hyreshöjningar och uttryckt ett allmänt missnöje med planerade butiker på innergården.

Oro från de boende

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) uppger
i ett sms till Vårt Kungsholmen att mycket i förslaget är bra, men också att oron från de boende i Väktaren har gjort att man nu väljer att skjuta upp beslutet.

”Förslaget skulle kunna innebära en positiv utveckling för platsen och tillföra nya hyresrätter till en stadsdel där många hyresrätter har omvandlats till bostadsrätter. Samtidigt är det ett komplicerat projekt. Det finns också en oro bland de boende i kvarteret i dag”, skriver han.

Detaljplanen, som nu bordläggs, innebär i korthet att 90 nya bostäder skulle kunna byggas. Till detta kommer kontor och butikslokaler.

Nybygget är dels tänkt till innergården, dels genom påbyggnad av nya våningar på husen som redan finns.

– Det blir som ett startskott i att utveckla Fridhemsplan som en nod på Kungsholmen, med fler verksamhetslokaler, service och andra funktioner. Sen tillkommer bostäder, både på taken, men också tysta bostäder inne i gårdshusen, säger Anna Rex, arkitekt på stadsbyggnadskontoret, som har tagit fram förslaget.

Oppositionen i nämnden, minus Folkpartiet som haft en annan linje i frågan, är kritisk till att bygget nu försenas. Gruppledaren Andrea Femrell (M) påpekar att det funnits en samsyn över blockgränsen när det gäller planerna.

– Vi tycker att det är konstigt att man väljer att bordlägga. Det här har varit en process och vi har varit överens förut. Så ja, en viss förvåning över att vi ska behöva göra så här nu, säger han.

Steffan Carlsson är ordförande för den lokala hyresgästföreningen i Väktaren. Han är skeptisk till förslaget från stadsbyggnadskontoret och är nöjd med att beslutet i frågan nu har skjutits upp.

– Tjänstemännen har struntat i att ta tag i stadsmiljön och trafiksituationen runt kvarteret. Dessutom vägrar man göra en miljökonsekvensanalys, säger han.

”Massaker på kulturen”

Särskilt upprörd är Steffan Carlsson över planerna på att bygga butiker inne på gården, något han beskriver som en ”massaker på kulturen”. Han anser också att kommunen driver upp hyrorna i ett av få hyresområden på Kungsholmen som har lägenheter till överkomlig månadskostnad.

– Det är ju en folkfördrivning som kommer att bli konsekvensen, om galleriabygget i den form det har nu kommer till stånd, säger han.

Väktarens framtid kommer nu att avhandlas på ett senare möte i stadsbyggnadsnämnden.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert kan inte ge något datum för när ärendet kan komma att avgöras, men meddelar att ett beslut om kvarteret kan fattas ”inom en hyfsat snar framtid”.

Här är planen för kvarteret Väktaren vid Fridhemsplan

90 nya lägenheter.

1 800 kvadratmeter butikslokaler.

2 500 kvadratmeter kontor.

Nya våningar på husen längs Drottningholmsvägen och Fridhemsgatan.

Ett gårdshus med bostäder.

Butikslokaler på innergården.

Visa merVisa mindre