Växtlighet är den vanligaste orsaken till osämja mellan grannar, enligt den nya undersökningen. Det kan handla om träd och buskar som skuggar eller växtlighet som tränger sig in på tomten. Huset på bilden har inte med artikeln att göra. Foto: Maria Lilja

Grannar bråkar mest om träd och buskar

Fyra av tio har haft problem med sin granne. Träd och buskar skapar flest konflikter, enligt en ny undersökning. En grannfejd kan leda till hundratals polisanmälningar.

  • Publicerad 14:13, 18 aug 2014

Det är ingen självklarhet att grannen är den som vattnar dina blommor, matar din katt eller klipper ditt gräs när du är bortrest. För en del är grannen i stället källan till magont, ilska och rädsla. Eller om den går långt – orsaken till en flytt. Det är nu på sommaren när vi vistas utomhus som konflikterna ofta blossar upp.

De flesta har en bra relation med sin granne, enligt en ny undersökning från Villaägarnas Riksförbund. Men långt ifrån alla – över 40 procent har upplevt grannproblem.

– Det kan handla om katter som kissar, att någon klipper gräsmattan för tidigt på morgonen eller har fest långt in på natten, säger Pär Wikingsson, förbundsjurist.

Men oftast är det växtligheten som är orsaken till osämjan, enligt undersökningen som 1 100 personer svarat på. Träd eller buskar skuggar och växter tränger sig på.

– Många konflikter bygger på okunskap. För växlighet är reglerna tydliga. Växer det in över tomtgränsen och orsakar en oangelägenhet så erbjud ägaren att ta ner det. Om grannen inte vill lösa det kan du göra det själv.

De flesta – 51 procent – försöker lösa grannproblemet genom att prata, enligt undersökningen. Näst vanligast är att rädslan för en konflikt gör att man inte handlar alls.

– Det är ingen bra metod att knyta näven i fickan och bli argare och argare. Till slut kanske det spricker och du blir jättearg för något litet och grannen förstår ingenting.

För i grannfejder är det inte ovanligt att de vanligtvis reflekterande vuxna i stället beter sig ”som snoriga treåringar eller hämndlystna tonåringar som bara vill lägga krokben”, som Eleonore Lind uttrycker det. Hon är medlare och samtalsterapeut, känd från TV3:s program Grannfejden, och vet hur långt konflikterna kan gå.

Det kan handla om hundratals polisanmälningar under en fejd. Det är sällan konflikten avgörs i domstol.

– Ord står ofta mot ord. Man kan inte styrka det hela.

Vad är det som gör att det kan gå så långt?

– Vårt hem är vår borg, vår absolut grundläggande trygghet. Vi har lagt väldigt mycket tid, pengar och energi på det. Om vi upplever att någon inkräktar kan det bli en rejäl krock.

Konflikten kan starta med något så enkelt som ett dåligt första intryck. Till nyinflyttade har Eleonore Lind därför ett råd.

– Hälsa på alla grannar. Presentera dig och berätta vem du är. Ska du göra förändringar så berätta gärna lite om dem. När grannarna känner sig föreberedda blir de mer vänligt inställda.