STUDENTPARTY. "Om ni tänker er att ni har ett studentflak parkerat utanför fönstret så kommer ni rätt nära hur mycket det faktiskt låter" var ett av klagomålen på dagsfesterna i fjol. Foto: Elina Lundberg

Grannar bävar inför dagsfester i Gamla stan

Om knappt en månad dundrar Mr French igång årets säsong med dagsfester på Skeppsbrokajen. Men redan nu mullrar oron i gränderna i Gamla stan.

  • Publicerad 12:27, 5 apr 2018

Älskade av vissa, fruktade av andra. Redan i fjol rapporterade Södermalmsnytt om hur restaurangen Mr French på Skeppsbrokajen rört upp starka känslor i grannskapet med sitt koncept: dagsfester med DJ's på utserveringen från klockan 11 på lördagar.

Samtidigt som partajen lockade många festprissar till dans, klagade grannar på höga ljudnivåer, konfetti som spridits runt om i Gamla stan och fylla kring restaurangen. "Det är som att ha ett studentflak parkerat utanför fönstret" och "det känns som att bo i Hades" var några av klagomålen som skickades in till staden.

Miljöförvaltningen genomförde flera mätningar av ljudnivåerna och konstaterade att Mr French höll sig inom riktvärdena. Trots det bävar nu flera grannar inför årets säsong. En butiksägare i Gamla stan kallar festerna "förödande" för verksamheten.

– Det spelar ingen roll om de håller sig inom rätt ljudnivåer, ljudet studsar väldigt speciellt här i gränderna. Förra året fick jag stänga butiken, det var inte en enda kund som stod ut med oväsendet. Helt bedrövligt, säger kvinnan som vill vara anonym.

Utsträckt hand dissades

Mr French bjöd i fjol in till "försoningslunch" för att blidka grannarna – men ingen kom. Inför i år säger Mr French, som enbart vill svara via mejl, att dörren står fortsatt öppen för dialog.

"Relationen till grannskapet är viktig för oss", skriver ägaren Sten Carlgren och fortsätter: "Som stor och populär näringsverksamhet på Skeppsbron bidrar vi till en tillströmning av människor och ökar konsumtionen i området, inte bara på vårt eget ställe. Vi håller oss till det regelverk som finns kring ljudnivåer och vi har även genomfört flera förbättringar inför i år".

"Har ögonen på dem"

Alla är dock inte övertygade om att verksamheten förändras till det bättre. Nytt för i år är att Mr French fått utökade öppettider för sin inomhusverksamhet, som nu kommer hålla öppet till 03 istället för 01 på fredagar. Något miljöförvaltningen är försiktigt skeptiska till.

– Vi är inte helt övertygade om att det kommer att fungera. Vi har ögonen på dem och kommer att följa upp hur det går, säger Monika Gerdhem, avdelningschef på miljöförvaltningen.

Dagsfesterna väntas dra igång i maj och kommer förmodligen hållas varannan lördag, enligt Sten Carlgren.