Pehr Granfalk (M) är långt ifrån någon anhängare av förslaget från Faradj Koliev (S). Foto: Arkivfoto/Mostphotos

Granfalks ilska efter S-förslag om höstfest i Solna: ”Trams”

Socialdemokraterna föreslår att kommunen ordnar en höstfest för att muntra upp Solnaborna. Redan innan förslaget nått fullmäktige har det fått Pehr Granfalk (M) att gå i taket. Han kallar en sådan fest trams och slöseri med skattepengar.

  • Publicerad 12:32, 3 okt 2019

Faradj Koliev (S) föreslår tillsammans med partikollegan Gunilla Åberg att en höstfest framöver ordnas för Solnaborna, något som Stockholmdirekt tidigare har rapporterat.

– Man kan till exempel samla ihop stora lövhögar och hoppa i, sa Faradj Koliev i artikeln.

Kort efter att förslaget blev känt fick det Solnas högste politiker, kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M), att se rött. Han totalsågar förslaget och kallar det i ett inlägg på Facebook både för verklighetsflykt och trams. Han nämner också ett tidigare förslag från Faradj Koliev  och skriver att han tycker att det är uppenbart att Socialdemokraterna har gett upp.

”Det är magstarkt av socialdemokraterna att stå handfallna inför bombdåd, kriminalitet, rånvåg mot barn, mord och skjutningar för att sen avkräva skattebetalarna betald verklighetsflykt”, skriver Pehr Granfalk.

Förvåning hos S

Faradj Koliev är förvånad över Pehr Granfalks starka reaktion på förslaget, som kommer att lämnas i en motion till nästa fullmäktige.

– Det kanske är höstmörkret som får honom att bli trött och raljant. Hoppa i lövhögar skulle nog göra honom lyckligare, säger Faradj Koliev.

– Pehr Granfalk försöker plocka billiga poäng om slöseri med skattemedel, men man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Vi vill ju att en sådan här fest ska ordnas tillsammans med föreningar, näringslivet och volontärer, det handlar förmodligen inte om några stora pengar för kommunen att satsa.

Jobb före fest

Pehr Granfalk har ännu inte tagit del av motionen, utan bara medierapportering om förslaget. Att S vill att festen bör ordnas i samarbete med näringsliv, föreningar och volontärer, och inte är en tillställning som ska bekostas enbart med skattepengar, har ingen betydelse menar Pehr Granfalk. Han ser ändå finns risk att notan hamnar hos skattebetalarna:

 – Att agera kommunal festsamordnare kostar pengar, tid, resurser och energi. Det som socialdemokraten Koliev beskriver är inte en kommunal kärnverksamhet. Framförallt inte när vi går in i en lågkonjunktur. Arbetslinjen är viktigare att upprätthålla än höstfestlinjen, säger Pehr Granfalk i en kommentar till Mitt i.

– Menar Koliev att jag inte får kommentera socialdemokratiska utspel i media, så bör man sluta göra oseriösa sådana, säger han.

Fakta

Från motionen

Utdrag från S-motionen, som lämnas in till nästa fullmäktigesammanträde.

”Vi föreslår att staden ska utreda möjligheten till en höstfest. Det finns flera fördelar förutom att bidra till en mer stimulerande höst och förhoppningsvis en högre grad av lycka och välbefinnande. Till exempel så kan detta bidra till att stärka våra lokala föreningar inom kultur och idrott samt stödja det lokala näringslivet. En höstfest kan också bidra till att Solnabor lär känna sin miljö bättre och upptäcker nya saker”.

”Vi ser gärna att en höstfest arrangeras i samarbete med lokala föreningar och näringslivet. Den exakta utformningen lämnar vi till utredningen”.

Visa merVisa mindre