Granatäpplen står i centrum när Maryam firar Yalda

December är en matmånad bortom julskinka och hummer för många Stockholmare. Maryam Madaresi dukar upp med kycklinggrytor, ris och nötter när det är dags att fira yalda på årets mörkaste natt.

  • Publicerad 08:54, 21 dec 2018

Maryam Madaresis kök doftar lök och gurkmeja från grytan som står på spisen. Hon häller ner kyckling som får färg innan hon tillsätter granatäpplepurée. Hon lagar en festmåltid för att fira yalda.


Alla recept för persiskt yaldafirande


–  Familjen samlas och äter tillsammans och så gör vi årets längsta natt till något trevligt, säger Liljeholmsbon Maryam.

Hon driver bloggen och Instagramkontot Laga persisk mat med Maryam och håller kurser i persisk matlagning på Medborgarskolan. På dagarna jobbar hon på Berwaldhallen som försäljningsansvarig.

Vattenmelonerna kan bli något av en sport under yaldafirandet. Ju större desto bättre och man skär ut vackra mönster och fyller dem med andra frukter för att skapa färgglada konstverk. Foto: Åsa Sommarström

Navet i Yaldafirandet är ett vackert uppdukat bord med färsk och torkad frukt, nötter och tända ljus.

– Här samlas familjen och äter. Vi hade inte så mycket karameller och choklad som barn utan nötter och frukt var vårt godis. Man sitter uppe och firar så länge man orkar, kanske till ett eller två på natten.

 

Maryam började blogga och hålla kurser när hennes vänner på jobbet frågade hur man lagar persisk mat. Foto: Åsa Sommarström

Firandet sammanfaller med granatäpplesäsongen och frukten är en viktig del i firandet.

Även vattenmeloner har en självklar plats på yaldabordet. Vattenmelon symboliserar sommar och värme och sägs skydda mot sjukdomar under den långa vintern.

Att äta middag tillsammans med släkten är en viktig del av Yaldafirandet men vad man äter varierar. En del familjer firar med dolmez, andra med grytor. Många äter risrätter som dekoreras vackert med bär, nötter och örter – naturens egna färger.

Granatäpplen finns vackert upplagda på fruktbordet, marinerar kycklingen i grytan och dekorerar sallader och desserter under yalda. Foto: Åsa Sommarström

Yaldas färger är rött med inslag av grönt – en av flera likheter med julfirandet i Sverige. Nötter, rödbetor och rotfrukter är andra traditioner som hittas i båda högtiderna.

– Jag tycker att det är intressant att det finns så många likheter mellan våra traditioner, kanske hänger det ihop med årstiderna. Förr tog man till vara på säsongens frukt, man hade inte allt året om

En annan likhet är att påsk firas ungefär samtidigt som nouruz, som är den största persiska högtiden. Under nouruz målar man ägg och barnen går runt och knackar dörr för att få sötsaker.

Under yalda serveras rotsaker och kål i dekorativa sallader. Foto: Åsa Sommarström

Tre dagar efter yaldafirandet brukar Maryam duka upp ett julbord med risgrynsgröt och pepparkakor.

– Mina barn är uppvuxna i Sverige så det är en självklarhet att vi firar jul. Jag tycker att när man kommer till ett nytt land så ska man ta till sig det goda. Det är bara mer kärlek.

Fakta

Shab-e Yalda

  • Den persiska högtiden Shab-e Yalda infaller den 21 december, under vintersolståndet. Högtiden har firats i nuvarande Iran i tusentals år.
  • De största högtiderna i Iran, Shab-e yalda och Nouruz, härstammar från Zoroastrism som är Irans ursprungliga religion.
  • En del firar Yalda som en hyllning till solguden Mithras men för andra är det en rent social högtid för att lysa upp årets mörkaste natt med familj och kärlek.
  • Maten varierar i olika områden men många äter granatäpplen och vattenmelon.
Visa merVisa mindre