Fredrik Röcklinger är butikschef för den kommande Hemköpsbutiken som planeras öppna i månadsskiftet oktober/november. Foto: Sacharias Källdén

Granängsringen får mataffär igen

Granängsringens stora mataffär stängde för över två år sedan. Nu öppnar snart en ny i samma lokaler. "Det betyder jättemycket för många här", säger Louise Lithman som är engagerad i hyresgästföreningen.

  • Publicerad 10:02, 13 okt 2020

Sommaren 2018 stängde Ica i Granängsringen. Sedan dess har den stora lokalen vid torget stått tom. Nu är det åter liv i den.

Butikschefen Fredrik Röcklinger började jobba i dem i augusti. I månadsskiftet oktober/november är planen att Hemköp ska slå upp dörrarna.

– Vi har några hektiska veckor kvar, säger Fredrik när han visar runt i lokalerna.

Anställer Ringenbor

Gamla kylar och frysar har bytts ut och hyllor har satts upp. Det städas och torrvarorna plockas upp på hyllorna.

– Sortimentet är levande. Vi kommer att anpassa det ständigt. Kunderna brukar veta vad de vill ha, säger Fredrik Röcklinger.

Närmare 400 personer har sökt jobb i mataffären. Cirka 15 kommer att väljas ut.

– Vi börjar där. De är nästan bara folk från Tyresö, många från Granängsringen och områdena runt omkring. Vi vill gärna ha anställda som bor i närheten, säger Fredrik.

Fasaden rengörs inför ommålningen. Foto: Sacharias Källdén

Det är handlarna Stephan Johnsson och Anders Adner som står bakom butiken. De driver fler mataffärer. De öppnade till exempel Hemköp i Krusboda i februari i år.

– Granängsringen är ett stort bostadsområde och vi ser att det finns ett stort behov av en butik. Vi har förstått att den är efterlängtad, säger Stephan Johnsson.

Utanför den blivande mataffären i Granängsringen sprutas fasaden ren. Den ska målas grå.

Omar Helz har i sex år jobbat som frisör och barberare i Granängsringen. Han har haft många kunder som saknat en större mataffär i området.

– Vi är alla glada att affären kommer tillbaka. Det finns många äldre här och stora familjer som har svårt att ta sig till centrum hela tiden. Det kommer att bli bättre för oss och hela Ringen när fler folk rör sig här, säger han.

Har kämpat för affär

Louise Lithman är engagerad i den lokala hyresgästföreningen.

– Vi har kämpat för att få en affär. Vi har tagit upp det med polisen och politiker. Det har varit vår högsta punkt på listan att affären måste komma tillbaka. Vi är nöjda med att den öppnar. Det betyder jättemycket för många här, säger hon.

Hemköp tar över Icas forna lokaler. Foto: Sacharias Källdén

Den stängda affären har varit en stor sorg, beskriver hon det som.

– Vi är glada att den sociala biten kommer tillbaka, att vi får en naturlig träffpunkt igen.

Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande, menade förra året att otryggheten i Granängsringen har ökat sedan Ica-butiken stängdes och färre rör sig runt torget.

Louise Lithman håller med.

– Ja så är det, absolut. Det är en viktig del i samhället att affären kommer tillbaka. Det skapar en trygghet mot allting som sker runt omkring i Granängsringen. Det förekommer till exempel narkotika dagligen. Framför allt är det många som känner en otrygghet. Blir det fler som rör sig över torget kanske fler blir trygga och vågar gå ut och handla och röra sig i området, säger Louise Lithman.