Madeleine Wittmark, Sara Ohlzon och Britta Forslund spelar och sjunger tillsammans i sin nya lokal. Dockan Folke är också med. Foto: Sacharias Källdén

Grammisvinnare bjuder in barnen till en magisk värld

Rytm, fantasi, magi, musik och sinnlighet. Grammisvinnaren Yria vill vidga sinnena hos både barn och föräldrar. Nu får gruppen en ny bas vid Telefonplan.

  • Publicerad 06:30, 18 jun 2022

Det är så härligt att de hur barnen går igång.

"Yrias värld" står det på en vimpel vid Tellusgången 12. Strax intill står en skåpbil, full av genomskinliga plastlådor. I dem skymtar skallror, ärtpåsar, dockor, filtar, flöjter, bollar, tygdjur och en massa annat som man kan ha roligt med.

Det är tydligt att de nya hyresgästerna är av den lekfulla sorten.

– När man kommer in här ska man hamna i en värld som är full av musik, mystik, fantasi och färger, säger Mälarhöjdsbon Britta Forslund, kånkande på en av lådorna.

Kånkar gör också Mälarhöjsbon Madeleine Wittmark och Farstabon Sara Ohlzon. De är tre av sex medlemmar i barnmusikgruppen Yria. I många år har gruppen haft sina föreställningar och rytmikgrupper för bebisar och barn i Midsommargården. Nu flyttar gänget in i egna lokaler där de också kan repetera, ha kontor, rekvisita och instrument.

– Vi ska skapa ett rum för barn redan i foajén. Det blir ett häng med växter, kulörta lyktor, låga bänkar och mysiga mattor, säger Madeleine Wittmark när hon kliver in i den än så länge kala entrén.

Sara Ohlzon, Madeleine Wittmark och Britta Forslund hivar lådor med rekvisita och annat, som ska in i de nya lokalerna. Foto: Sacharias Källdén

Stor efterfrågan

Bakom en petroleumblå dubbeldörr finns salen där föräldrar och barn ska ta del av Yrias musikaliska värld i höst. Golvet är nylagt och väggarna nymålade.

– Efterfrågan på det vi gör är så stor att tiderna i Midsommargården inte längre räcker till. Nu vill vi att det ska bli självklart för barnfamiljer att komma hit i stället, för att få barnkultur, säger Madeleine Wittmark.

Det är ett sammansvetsat gäng som Mitt i träffar. De flesta av Yrias medlemmar lärde känna varandra när de gick Musikhögskolan och studerade rytmik. 2008 började de turnera landet runt med sin konstnärliga och musikpedagogiska verksamhet för barn – och gör så än i dag.

Låtar och föreställningar växer fram i ett kreativt samarbete, där rytm, fantasi och poesi står i centrum. Allt för att väcka barnens musikaliska känsla.

– Det är så härligt att se hur barnen går i gång på det vi gör, tillsammans med sina föräldrar. Det är lärande på ett lekfullt sätt. Plötsligt kan barnet göra något alldeles själv, säger Sara Ohlzon.

Smakprov på låtar

Det är snart dags att gå, men först får Mitt i ett smakprov ur Yrias låtskatt. Det blir "Stora blå" och "Fina fjädrar", framförda i intensivt samspel. Det är lätt att förstå att små barn vävs in i den rytmiska och klangfulla värld som skapas i rummet.

Åtta skivor har det blivit genom åren. "Upp & Ut" heter den senaste. För den vann Yria en Grammis 2022, i kategorin "Årets barnmusik". Den smäckra prispokalen har en given plats i de nya lokalerna.

– Vi gick till Grammisgalan med känslan att det var fantastiskt att vara nominerad. Vi var väldigt glada. När vi fick höra att vi vunnit kunde vi knappt tro det. Vi skrek rakt ut, säger Sara Ohlzon.

Priset ger också extra energi inför hösten, då verksamheten på den nya adressen startar.

– Det är en fin bekräftelse efter många års skapande, säger Britta Forslund.

Yrias sex medlemmar: Cia Eurenius, Karin Westberg, Madeleine Wittmark, Sara af Klintberg, Britta Forslund och Sara Ohlzon. Foto: Pressfoto

Rytmiken är grunden för Yria

Aktuellt: Barnmusikgruppen Yria flyttar in på Tellsugången 12. I höst blir det rytmikgrupper, körer och föreställningar där.

Medlemmar: Cia Eurenius, Britta Forslund, Sara af Klintberg, Sara Ohlzon, Karin Westberg och Madeleine Wittmark. De är musiker, skådespelare och musiklärare med rytmikmetoden som gemensam grund.

Skiva och bok: Yria fick nyligen en Grammis i kategorin "Årets barnmusik", för skivan "Upp & Ut". "Upp & Ut" finns också som sagobok och som ljudbok.

På Youtube: Yrias värld finns också på Youtube, där nya filmer läggs ut efter hand, med sång, musik och skådespeleri.

Visa merVisa mindre