Margareta Larsson och Yvonne Mattsson Nilsson beundrar konsten i tunneln. Foto: Cornelis Rikken

Graffiti ska göra Bros tunnlar tryggare

Bro har fått färg under sommaren. Det är gångtunneln mellan Råbystigen och centrum som har blivit pyntad av Graffitiförmedlingen. Broborna verkar gilla det – och fler målningar blir det.

  • Publicerad 12:32, 15 aug 2018

Den som har passerat genom gångtunneln mellan Råbystigen och Bro centrum den senaste veckan har antagligen noterat en ny, färggladare, fasad.

Det är konstnärer från föreningen Graffitiförmedlingen som har fått i uppdrag av kommunen att piffa upp tunneln – och Upplands-Broborna verkar gilla det.

I en lokal Facebookgrupp är medlemmarna eniga:

”Wow, snyggt!”. ”Galet fint”. ”Mer sånt i vår kommun tack”, lyder några av kommentarerna.

Målningen i tunneln mellan Råbystigen och Bro centrum. Foto: Cornelis Rikken

”Det piggar upp”

Margareta Larsson och Yvonne Mattsson Nilsson har bott i Bro sedan tidigt 70-tal och skulle även de gärna se mer konst i området.

– Om jag gillar det? Oh ja. Jag hoppas bara det får vara kvar och ingen målar över det, säger Margareta Larsson, men medger att hon var skeptisk vid första anblick.

– Först när jag kom gående och såg det gröna tänkte jag ”Nä, har någon varit här och kladdat?”, men sen såg jag de små stjärnorna och tänkte ”Åh, vad fint!”.

– Det piggar upp, tillägger Yvonne Mattsson Nilsson.

En annan som uppskattar de nya färggranna väggarna är Michel Areyuna. Han är själv gammal graffitimålare och tycker att det behövs bland all grå betong.

– Så här borde det se ut i varje tunnel. Hundra procent.

Michel Areyuna uppskattar konsten. Foto: Cornelis Rikken

Skisser från elever på Broskolan

Och mer färg blir det i Bro: i en annan gångtunnel bara ett stenkast bort har nästa målning börjat ta form och snart påbörjas även arbetet med en tredje tunnel vid Finnsta, under Enköpingsvägen.

Tunnlarnas makeover är en del av kommunens trygghetsarbete.

– Projektet inleddes för ungefär ett år sedan när vi började jobba mer med trygghetsfrågorna. Idéen om att renovera och göra tunnlarna snyggare kom upp och vi började spåna, säger Therese Eriksson, enhetschef på gata/park/trafik-enheten.

Kommunen hörde då av sig till bland annat Broskolan för att komma i kontakt med ungdomar som kunde bidra med idéer och skisser till projektet.

Sedan anlitades Graffitiförmedlingen för att förverkliga deras visioner.

Totalt tre tunnlar kommer att få en makeover under hösten. Foto: Cornelis Rikken

Ska minska skadegörelsen

Under hösten fortsätter arbetet med tunnlarna och lampor ska även installeras för att öka trygghetskänslan.

Förhoppningarna är också att den vackra konsten ska minimera skadegörelsen i Bro.

Ni ser ingen risk med att graffiti bjuder in till mer, olaglig, graffiti?

– Nej, vi har tittat på en del statistik från både Trafikverket och andra kommuner som gjort liknande projekt, och då har klottret minskat. Det är kanske mer inbjudande med en grå vägg, så förhoppningsvis vill man inte klottra i de här tunnlarna iallafall, säger Therese Eriksson.

Beslutet fattat: Max 8 pers vid sammankomster i länet

Åtta pers. Inte fler. Länsstyrelsen i Uppsala län har fattat beslut om max åtta sittande deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i länet.måndag 23/11 13:11

Man skjuten till döds i Tibble

Polisen: "Vittnen talar om att två misstänkta gärningspersoner har färdats på moped”. Polisen larmades om skottlossning i Tibble sent på lördagskvällen. Då man ankom hittades en man med skottskador. Han fick vård av ambulanspersonal men avled av sina skador på platsen.söndag 22/11 12:02