– Det blir en attraktiv och inbjudande miljö som ska uppmana till aktivitet och rörelse. Vi kommer att kalla den nya planen för "aktivitetsbana" i stället för fotbollsplan för att bredda valmöjligheterna för de elever som vistas där, säger Nishtiman Abbasi, verksamhetschef för fritids på Rösjöskolan.

Arbetet med att jämna ut, fylla upp och dränera planen inleddes i förra veckan. Sedan ska konstgräset läggas på, och det är av en speciell sort som gör att det går att spola på vintern.

– Vi kan spola naturis på när vädret tillåter och vi har en hel bod med skridskor som eleverna kan låna för att åka skridskor, säger Nishtiman Abbasi.

Fokus på fysisk aktivitet

Hon berättar att Rösjöskolan lägger stort fokus på fysisk aktivitet då det är vetenskapligt bevisat att koncentration och kunskapsintag förbättras när kroppen får röra på sig.

– Vi har bland annat aktiva klassrum med olika hjälpmedel så som cykelstolar, ståbord och pilatesbollar som bjuder in till rörelse även i klassrummet. Vi börjar varje morgon med 30 minuter pulshöjande aktivitet utomhus och har uppstyrda rastaktiviteter för att träna på sociala färdigheter, rörelse och skapa trygghet.

– Att få en konstgräsplan kommer att vara till stor fördel för vår fortsatta utveckling med att uppmana barnen till fysisk aktivitet – det är vi väldigt glada för, säger Nishtiman Abbasi.

Sollentuna Kommunfastigheter AB, SKAB, bedömer att arbetet med planen kan vara klart redan vid jul, och att den kan invigas vid vårterminens start i januari 2021.