Dröjer. När nya områden byggs och vägar leds om och stängs av kan det dröja flera år innan det uppdateras på gps-kartorna. Situationen oroar Tungelstaborna Jasmin Özcan och Thomas Thelander. Foto: Maria Nykvist

Gps:sen hittar inte hit: Ambulans kör vilse

Vägändringar gjordes för flera år sedan – men gps:en visar fortfarande fel. Nyligen hade ambulansen svårt att hitta i området, och nu bävar familjen Özcan-Thelander i Tungelsta inför vintern när de räknar med att behöva åka in akut med sin lungsjuka son.

  • Publicerad 16:31, 13 okt 2020

Tänk om ambulansen inte hittar hit i tid. Jag får panik när jag tänker på det.

Den ljusgrå trävillan på Karlsrovägen i Tungelsta är precis färdigbyggd och i dagarna har Jasmin Özcan och Thomas Thelander flyttat in med sin 1,5 år gamla son Tilon.

Men glädjen över att huset står klart överskuggas av oron att hjälpen inte ska hinna fram i tid, om de snabbt måste in på akuten med sin lungsjuka son som föddes i vecka 23.

För hit hittar inte gps:en. Den visar beskrivningen via en väg, fyra kilometer bort, som varit stängd sedan många år tillbaka, något som Haninge kommun rapporterat till både Lantmäteriet och Trafikverket.

Gjort egna kartor

Så sent som i somras avled en person i området. Ambulansen hade vid det tillfället problem att hitta dit och först på tredje försöket, cirka en timma efter larmet, kom sjukvårdarna till slut rätt.

– Det är en väldig oro. Tilon syresätter sig inte som oss, och på vintern blir han sämre. Förra vintern fick vi åka in med ambulans fyra gånger, och nu vi oroliga att det ska upprepa sig även i år. Vi har försökt på alla håll att det ska visa rätt i gps:en, men det känns som att ingen vill ta i det här, säger Jasmin Özcan.

Under processen med husbygget har de fått uppleva hur svårt det är för leveranserna att komma rätt.

– Varenda budfirma har kört fel. Vår husleverantör skickade till slut med en egen vägbeskrivning på papper. Det känns lite bakvänt år 2020, säger Thomas Thelander.

Ofta i nybyggda områden

Att det blir så här är inte ovanligt i områden där det byggs nytt, och nya vägar anläggs eller läggs om, enligt Sofia Mattsson på Lantmäteriet, myndigheten där man upprättar kartor.

– Det här är den vanligaste frågan vi får, men oftast ligger inte felet hos oss. Vi gör inte vägbeskrivningen utan vi står för bakgrundskartan. Det är när gps-leverantörerna använder ett annat program för att lägga på vägbeskrivningar på kartorna som det blir fel.

Ny felkörning. Så sent som i förra veckan hade ytterligare en ambulans svår att hitta i området, säger Jasmin Özcan. Foto: Maria Nykvist

”Svårt att nå fram”

Lantmäteriet försöker med jämna mellanrum uppmärksamma de olika gps-leverantörerna om det här.

– Men tyvärr är det svårt att nå fram till dem, säger Sofia Mattsson.

Något även Mitt i har fått erfara efter flera försök att få en kommentar, från bland annat Tomtom vars färdbeskrivningar finns i mobilen.

Ska ha god lokalkännedom

AISAB är ett av bolagen som kör ambulans för regionens räkning, och Anders Åkerberg, stationschef för Stockholms södra delar, säger att det kan vara svårt att hitta när det byggs många nya områden och kartorna inte uppdateras nog ofta.

Därför ska ambulanspersonalen inte bara förlita sig på vägbeskrivningar på gps:en, utan ha god lokalkännedom.

– Jag tycker inte att man ska inte vara orolig, för det är inte särskilt vanligt att det blir fel. Ambulanspersonal jobbar ofta i samma område och är uppdaterade på nya gator. De har också papperskartor som de slår i för att hitta rätt. Men det kan vara så att ambulanser som normalt kör i ett område inte är lediga och då kan det komma en ambulans från ett annat område, säger han.

I Haninge är det främst Falck som kör ambulans, men de vill inte kommentera.