Södertörnsvargen, fotograferad i Österhaninge. Foto: Läsarbild Jill Henriksson

Gps:en trasig: vargen kan inte följas

Södertörnsvargens gps-sändare har inte avgett signaler på över 1,5 månad. Länsstyrelsen misstänker att sändaren lagt av.

  • Publicerad 10:47, 28 nov 2017

– Det kan ju vara andra orsaker, som att sändaren inte fått kontakt med någon Gsm-mast, men efter drygt 1,5 månad borde den ha fått det, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Det var i vintras som vargtiken, som då var nästan ett år gammal, förseddes med en gps-sändare i Norge. Stortinget hade en tid velat undersöka vargstammen i landet och så många norska vargar som möjligt förseddes med sändare.

För Norge är Södertörnsvargen numera ointressant, men för länsstyrelsen i Stockholm ställer sändarproblemen till det.

– För oss är det ett avbräck att vi inte får in signalerna längre. Vi vill ju dubbelkolla rapporter om vargtiken varit i ett område eller inte, säger Arne Söderberg.

– Jag pratade med norrmännen i början på förra veckan, de funderade också på om sändaren lagt av, säger han.

Sedan flera veckor tillbaka är länsstyrelsen alltså helt utelämnade till allmänhetens observerar av varghonan.

Arne Söderberg understryker att det är viktigt att allmänheten gör sina observationer på Rovobs.se, länsstyrelsernas sida för rovdjursobservationer, inte bara i olika facebook-grupper.

– Tyvärr märker vi att flera personer gör observationer på facebook-grupper utan att sedan rapportera på rovobs.se, säger han.

– Det finns ju vissa rapporter om flera vargar på Södertörn, och vi kan inte säga hundraprocentigt att det bara finns en varg, men vi har ännu inte sett två vargar på film eller foto. Vid några tillfällen har vi kunnat konstatera att det handlat om hund, dels när en hund följde efter en person, dels när en hund gick fram och luktade på skon till en person. Vid båda tillfällena trodde folk att det var varg, säger Arne Söderberg.

Har du sett vargen? Länsstyrelsen uppmanar folk att rapportera in samtliga observationer man gör på rovobs.se.