Britt Leijons bemärkelsedag uppmärksammades i närvaro av barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

– Det var väldigt trevligt anordnat. Alla stod på huvudet för mig, säger Britt.

Britt föddes 1922 på Södra BB på Södermalm. Exakt vilket klockslag hon kom till världen är inte helt säkert, men modern ska ha hört kyrkklockorna slå när hon hade värkar.

– Det var som att de ringde in det nya barnet, säger sonen Jan Erik.

"Riktig rännstensunge"

Under uppväxten bodde Britt i olika delar av staden, innan hon som vuxen slog sig till ro i en lägenhet nära Djurgårdsbron.

– Jag var en riktig rännstensunge. Jag har alltid bott i stan och föredrar det. Det är liv och rörelse. Mycket utställningar och museer att titta på. Stockholm är en underbar stad på våren, tänk bara på körsbärsträden i Kungsträdgården.

Stockholm i dag är kolossalt annorlunda från när Britt var liten, menar hon. Till exempel var det färre människor, säger hon.

– Lägenheterna räckte och blev över. Min mor berättade att vi tittade på en lägenhet och hyresvärden bad mamma så innerligt att vi skulle ta den. Vi skulle få bo gratis i ett halvår om vi tog den. Så var det rent allmänt över stan.

Motståndskvinna

Under andra världskriget träffade hon sin man Leif, då de båda var engagerade i norska motståndsrörelsen. Efter några år i Norge flyttade de 1956 tillbaka till Sverige, nu som en familj med fyra barn.

Fram till pensionen jobbade Britt på Postverket.

– Jag sörjer att det försvann. Det var ett ovanligt trevligt arbete.

Nu, efter ett sekel av levnad, finns hennes hem vid Bergsunds strand. Dit flyttade hon efter 30 år på Östermalm.

Hur känns det att fylla hundra år?

– Inte så tokigt, trots alla åren. Men lite skavanker har det blivit, förstås.

Vad är hemligheten till ett långt liv?

– Ja, inte vet jag. Jag har inte gjort något särskilt och har inga recept att ge. Till exempel är jag inte intresserad av idrott, om det nu skulle stärka kroppen. Jag har klarat mig ändå.

https://www.mitti.se/nyheter/asta-firade-100-ar-med-barnbarnbarnbarnet-ellie/repudC!7mZSjNJiA9UioiXUKOmayw/