Familjen Srndovic, mamma Milenka, dotter Aleksandra och pappa Slobodan, stänger snart ner puben Papagallo på Götgatan. Foto: Sophie Stigfur

Götgatsbackens äldsta krog tvingas stänga

I 37 år har familjen Srndovic drivit Papagallo i Götgatsbacken. Men kraftiga hyreshöjningar tvingar krogen att stänga: "Jag har svårt att sova", säger ägaren Slobodan Srndovic.

  • Publicerad 19:30, 15 apr 2019

Det var 1982 som Slobodan Srndovic tog över puben Papagallo i Götgatsbacken, som legat där sedan 1954. Sedan dess har han drivit krogen tillsammans med sin fru Milenka, och barnen Aleksandra och Alexander. Men i maj klappar Papagallo igen för gott.

Bostadsrättsföreningen som huserar restaurangen har höjt hyran så pass mycket att familjen inte anser sig ha råd att vara kvar. För att förnya kontraktet 2017 krävde bostadsrättsföreningen en årshyra på 874 000 kronor, en höjning från 769 000 kronor. Då parterna inte kunde komma överens sade Slobodan, på inrådan av sin advokat, upp kontraktet för villkorsändring för att få saken prövad i hyresnämnden. Ägaren själv yrkade på en årshyra på 646 000 kronor, och fick rätt. Hyresnämndens bedömning var att marknadsvärdet inte översteg den summan.

"Har satsat allt"

Men bostadsrättsföreningen valde att stå fast vid sin hyra. Papagallo stämde då föreningen på restaurangens värde: 7 miljoner kronor. Efter förlikning nöjde sig Papagallo med hälften och har nu på sig till slutet av maj att flytta ut.

– Det är en struntsumma men vad ska vi göra. Vi är jätteledsna, jag har svårt att sova. Vi har satsat allt på det här stället i 37 år, säger Slobodan Srndovic.

Är detta dödsstöten för SoFo?

Familjen har funderat på att överklaga, men vågar inte då de kan bli skyldiga att betala rättegångskostnaderna. Dottern Aleksandra, som är lika gammal som restaurangen, är upprörd över situationen.

– Det här är vårt andra hem. Jag är främst ledsen för mina föräldrars skull, de har aldrig fått någon anmärkning under alla dessa år. De borde ha fått avsluta på sitt eget sätt, med stolthet.

Hon drar paralleller till det som just nu sker i SoFo, där höjda hyror tvingar bort gamla verksamheter från det heta området.

–  Föreningar som höjer såhär gräver sin egen grav. I det långa loppet förstörs det genuina med Söder som gör att folk vill komma hit. Stadsdelens själ går inte att köpa oavsett hur mycket pengar man har.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Christian Liljeros, styrelseledamot i bostadsrättsföreningen, säger att han inte vill spekulera i hur en stadsdel påverkas av höjda hyror för restauranger och butiker.

–  Hyresgästen sa upp kontraktet för omförhandling, vi hade ingen avsikt att säga upp dem.

Hur kommer det sig att ni stod fast vid den höga hyran trots att hyresnämnden bedömde en betydligt lägre summa som skälig?

– Vi hade indikationer som pekade på att marknadshyran var högre. Det har vi fått bekräftat nu via mäklare och intressenter.

Bostadsrättsföreningen vill i nuläget inte ge några besked om vem som kan ta över lokalen. Papagallo har öppet till 19 maj.