Göt in Madelene i betong och flydde – nu har mannen fängslats

Mannen från Upplands Väsby dömdes till fängelse för att ha gjutit in Madelene i betong. Han flydde och krävde ersättning från staten. Efter att ha varit internationellt efterlyst sitter han nu fängslad.

  • Publicerad 14:49, 30 okt 2019

I februari 2016 hittades den 29-åriga småbarnsbamman från Järfälla, Madelene, död och ingjuten i ett betongblock i ett skogsparti i Upplands Väsby.

Ingen har dömts för ha mördat Madelene, men i december förra året dömdes ex-pojkvännen från Upplands Väsby till fängelse för brott mot griftefriden.

Men mannen flydde, sade sig vara i Thailand och krävde skadestånd på 100 000 kronor tillsammans med sin fru som också dömdes för brottet.

Nu kan Mitt i avslöja att mannen greps förra veckan och sitter fängslad på en anstalt i Västervik.

– Jag känner ingenting, han är ju snart ute igen. Jag tycker allt är galet fel, säger Madelenes mamma Susanne.

– Jag är lättad, men besviken. Hela den här historien är ju helt uppåt väggarna. Klart man är bitter på rättssamhället, säger Madelenes styvpappa Hasse.

Göt in Madelene i betong – nu är 36-årige mannen på rymmen

Eftersökt över hela världen

Den då 36-årige mannen greps först misstänkt för mord, men släpptes då det inte gick att påvisa hur Madelene dött.

Rätten bevisade däremot att det var mannen och en 33-årig kvinna som gjutit in Madelene i betongblocket. Paret dömdes i Svea hovrätt till fängelse för brott mot griftefriden och medhjälp.

Mannen dömdes först till ett år och åtta månader, vilket sedan sänkts till ett år och sex månader, kvinnan till ett år.

Men ingen av dem dök upp för att avtjäna sina straff. Kvinnan greps två månader senare, medan mannen efterlystes i Sverige och påstods ha flytt till Thailand.

Begravde Madelene i betong – tros ha flytt till Thailand

Greps i Sverige

Dokument från Kriminalvården visar att mannen greps i Sverige den 21 oktober och fängslades senare på kvällen i Linköpingstrakten. Därefter flyttades han till en anstalt i Västervik.

Enligt polisens nationella operativa avdelning har mannen inte suttit i fängelse efter att han även efterlysts internationellt.

Fick inte veta att han gripits

De anhöriga underrättades aldrig om att mannen gripits. Enligt Kriminalvården kommenterar man inte enskilda fall och kan heller inte bekräfta att personer finns i deras förvar.

Det är heller inte straffbart att fly undan sitt straff. Mannen kommer att sitta fängslad åtminstone fram till slutet av 2020, med chans till villkorlig frigivning.

– Det här känns väl som någon slags avslut. Att de fick tag på honom och att han sitter där nu. Men det är fascinerande att man kan få rabatt för att man begår fler brott eller om man inte inställer sig till sitt straff, säger styvpappa Hasse.

– Det enda vi har i det hela är att jag har två barn till och två underbara barnbarn. Det är väl det. Sedan får man leva på minnena helt enkelt. Det är fruktansvärt att något sådant ska behöva hända, säger mamma Susanne.

Madelenes mamma: ”Det är fruktansvärt”