Initiativet med fika på hjul gick hem hos flera som var trötta på att sitta hemma. Foto: Läsarbild Görvälns slott

Görvälns slotts fikatruck blev en succé

När hotellrummen stod tomma till följd av coronavirusets framfart fick personalen på Görvälns slott en idé. Kan man föra samman folk i tider som dessa genom att erbjuda fika på hjul? Svaret är att det blev en succé.

  • Publicerad 11:52, 26 mar 2020

Flera företag drabbas hårt nu i coronatider. Men i allt det tuffa föds också många fina lösningar och idéer. 

På Görvälns slott var det snabba bud. I fredags kläcktes idén om Slottstrucken som serverar fika och samma dag hämtades den.

Trötta på att vara hemma

Under samma eftermiddag åkte även menyn ut i deras sociala medier. 

– Vi tänkte att många nog var trötta på att sitta hemma och såg det här som en möjlighet att kunna umgås utomhus utan att behöva vara så nära varandra, säger Johan Eklund, en av ägarna till Görvälns slott. 

Spridit glädje

Resonemanget visade sig stämma. Helgen blev en succé. 

– Vi blev otroligt glada över uppslutningen och framför allt den glädje vi fått av Järfällaborna som tyckte att det var ett bra initiativ. Vi räknade inte alls med en så stor uppslutning, säger Johan Eklund. 

Omkring 500 per dag

Han uppskattar att det kom ungefär 500 personer per dag, men vill poängtera att alla inte kom samtidigt utan utspritt under dagen.

– Jag hoppas på en lika bra uppslutning nu i helgen. Det ska bli ännu varmare och förhoppningsvis har de som var här tidigare spridit ordet vidare. Vi förbereder oss på anstormning, säger Johan Eklund.

Slipper köa i helgen

Inför helgen har Slottstrucken hunnit få en liten uppdatering. Eftersom man inte räknat med den stora uppslutningen fanns de långa köerna inte med i beräkningen. 

Kölapps-administratören Doris ska underlätta för besökarna att hålla avstånd. Foto: Görvälns slott

Nu har man löst det med Doris, ett nummerlappssystem, så att besökarna slipper köa överhuvudtaget. 

– För de som uttryckt lite oro ville vi vara kreativa och lösa problemet. Nu kommer vi även ha tre gånger så många sittplatser, med avstånd till varandra, och dessutom en vinbar för den som vill njuta av ett glas i solen. Vi har öppet 11-17, säger Johan Eklund. 

Full drift på helgerna

Tanken är att Slottstrucken kommer att vara i full drift på helgerna och under hela påsklovet. 

– Just nu testar vi även om det finns någon efterfrågan på lättare fika under vardagar. Om folk kanske är ute och promenerar i området och vill stanna till för en kaffe, säger Johan Eklund.

Vad gör du för att stötta Järfälla under coronakrisen? Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ?

Tipsa på sara.frisk@mitti.se.