Görvälns slott – företaget som kan vinna guld

Företagarna delar årligen ut priset Årets företagare i Sverige 2018, och i år kan priset gå till Karin och Johan Eklund som driver Görvälns slott.

  • Publicerad 13:34, 17 okt 2018

Det är spännande tider för Johan och Maria Eklund på Görvälns slott. Snart avslöjas nämligen vilket företag som blir Årets företag i Sverige 2018.

Priset delas ut under galan på stadshuset på fredag, men för att ta sig hela vägen till stadshuset krävs att företaget först blivit utsett till Årets företagare i sin kommun, för att sedan gå vidare och vinna i länet.

Omtumlande

I juni stod det klart att Görvälns slott vann länstiteln.

” I en konjunkturkänslig bransch har de med gott ledarskap och en djärv vision skapat något alldeles extra som lockar både svenska och utländska kunder. ”

Johan Eklund minns den där dagen i Juni. Han och familjen har flyttat ned till Palma, där de också driver företag, och skulle gå på barnens första skolavslutning. Det var i och för sig trevligt när den där inbjudan till en lunch med landshövdingen kom, men skolavslutningen slog högre så de avböjde.

– Då ringde projektledare och ordförande och fick till slut berätta att vi nog borde komma för vi hade vunnit. Det var lite omtumlande, säger Johan Eklund.

Den här gången behöver ingen tjata, de ska till stadshuset på fredag. Om de vinner eller ej har de inte hunnit fundera på, de gläds fortfarande åt länsvinsten.

– Som entreprenör är man lite ensam. Man jobbar på och gör sin grej. Det är därför extra roligt att det är just företagandet i sig som prisas, säger han.

En upplevelse

Johan och Maria Eklund tog över Görvälns slott 2008 och har sedan dess gjort om den slitna byggnaden till ett boutiquehotell. Tanken är att det ska vara en samlingsplats för såväl Järfällabor som konferensgäster.

– Vi ville skapa något som inte fanns. Det ska vara en upplevelse att komma hit säger Johan Eklund.

Just nu jobbar de med att komma ännu närmare Järfällaborna, och fräscha upp de rum som blev klara först och nu behöver uppdateras lite.

Vad skulle det betyda att vinna på fredag?

– Det skulle vara fantastiskt. Men bara att komma dit och prata med de andra företagarna ska bli väldigt roligt, säger Johan Eklund.