Genom att bjuda makthavarna på promenad var Göran Strandbergs syfte att åskådliggöra hur utsatta framför allt unga människor utan fordon är längs vägsträckan.

Den 7 mars mötte de tre kommunalråden Jan Stefanson (KD), Martin Normark (L) och Mattias Peterson (C) upp honom i ett soldränkt Tegelhagen.

Tidigare hade Göran förklarat att han skulle se till så alla fick reflexvästar – detta löfte höll han.

”Hastigheten har ökat”

Trafiken för dagen var lugn förklarar Göran Strandberg och menar att detta hänger samman med att lastbilarna som kör till Lindormsnäs 1:5 har avslutat sitt arbete för dagen.

Trots detta är upplevelsen av att vandra längs Rösaringvägen påtaglig som fotgängare, man behöver hålla ett ständigt öga efter mötande trafik.

–  I och med att det byggts i Tegelhagen har hastigheten ökat på den här vägen, säger Göran Strandberg.

Än har han inte sett någon riktig olycka. Men allt för ofta ser Göran fotgängare som däremot får gå ner i diket och bilar som gör kraftiga inbromsningar. Närvarande politiker tycks se allvareti situationen för den som rör sig till fots längs vägen.

– Vi kommer att ta det här så fort det bara är möjligt, vi pratade om det i förra veckan och då sa vi att vi har haft väldigt mycket prioritet på att få gång- och cykelväg mot Bålsta, men det kanske är det här vi ska prioritera, säger Jan Stefanson.

Göran Strandberg verkar nöjd. Diskussionen kring väghållaransvaret tar vid, här menar Strandberg att det ”bara är att göra”, medan de närvarande kommunalråden förklarar att det är en förhandlingsfråga med Trafikverket. Inte minst lyfts den ekonomiska aspekten.

Politikernas besked

Att bygga en gång- och cykelväg längs sträckan mot Säbyholm kan eventuellt vara möjligt utan att kommunen har rådighet över vägen tror Jan Stefanson. Han förklarar att det främst skulle röra sig om förhandling med privata markägare längs vägen.

– Säbyholmsplanerna är högt prioriterade från politiken så det är självklart att vi måste titta på en säker lösning för gång- och cykeltrafikanter. Sen kan man förlänga en sådan lösning till Björknäs som vi också vill ta hand om, säger Jan Stefanson.