Göran fick benet brutet av vakten: ”Oprovocerat övergrepp”

Efter en Hammarbymatch blev Göran Lundén handfängslad av ordningsvakter och nedlagd på golvet i ett litet rum. Där böjde en vakt hans ben så att det bröts. Nu har vakten dömts för misshandel, men Göran är inte nöjd. – Jag tycker att straffet är patetiskt, säger han.

  • Publicerad 12:18, 21 nov 2019

Det är strax efter midnatt 18 maj 2017 och Södermalmsbon Göran Lundén och hans vänner är på väg hem. Tidigare på kvällen har de sett Hammarby spela oavgjort mot och Malmö på Tele 2 Arena och de har tagit ett par öl.

När det är cirka fyra minuter kvar till att bussen från Gullmarsplan ska gå, skriker någon ”Hammarby” i fjärran, och en av Görans vänner svarar detsamma. Då kommer två ordningsvakter fram. En av dem tar tag i hans arm. 

– Jag förstår inte vad han håller på med. Jag tittar på honom och säger ”herregud, hela Gullmarsplan är full med hammarbyare”, men han ger sig inte, säger Göran. 

Göran Lundén upplever ordningsvakternas handlande som oprovocerat. Foto: Anders Eklöf

Sedan trycker de upp honom mot väggen och vänder upp armarna på hans rygg. I utredningen har ordningsvakten berättat att de omhändertog Göran för att han ”var högljudd och störde den allmänna ordningen, samt var berusad”. 

– Det var ett oprovocerad övergrepp. Om han inte tål att man skriker Hammarby, kallar honom djurgårdare och humorbefriad, ska man inte ha det här jobbet. Det är det grövsta jag sagt.

Fångades på film

Därefter tas Göran till ett avskilt rum på terminalen, där han blir handfängslad, visiterad och nedlagd på golvet.

Enligt ordningsvakten upplevdes Göran som hotfull. På övervakningsfilmen från händelsen ligger Göran lugnt och stilla.

Det går några minuter. Sedan tar den ena vakten tag i Görans ben, viker det bak mot ryggen och lägger sig över honom.

– Tankarna som snurrade i huvudet var ”håll dig lugn. Om du säger eller gör något mer kommer du få ännu mer smörj.”

Benlåset som vakten kopplar bryter Görans vadben.

Gör sig fortfarande påmind

Utöver vadbenet blev ena armen skadad och efter misshandeln har han fått problem med ryggen, efter att vakten tryckte ett knä mot den.

– Jag gick på sjukgymnastik i ett halvår för att få igång grejerna och det är fortfarande inte bra i vissa lägen. Det var inte heller så jäkla kul att vara hemma.

På bilderna syns skador på knät, bröst och märke från handbojorna. Foto: Privat

”Jag tycker att straffet är patetiskt”

Den 27 år gamla ordningsvakten är nu dömd för misshandel i hovrätten till villkorlig dom med samhällstjänst på 100 timmar och drygt 20 000 kronor i skadestånd till Göran. Han har även fått sin lämplighet som ordningsvakt indragen.

I domen bedömer rätten att filmen visar att han inte har gjort motstånd eller försök till angrepp som kan rättfärdiga vaktens agerande.

Den andra vakten åtalades för medhjälp till misshandel, men friades i både tingsrätt och hovrätt.

Vad har domen betytt för dig? 

– För mig är det bra, men jag tycker att straffet är patetiskt. Jag är förbannad över att han klarade sig så bra. Hovrätten påpekade att han inte kunde jobba, men det kunde ju inte jag heller göra.

”Jag provocerade inte”

I utredningen har Göran medgett att han kan ha sagt något provocerande, men att han inte gjort något motstånd.

Väktaren hävdar att du var berusad, hotfull och provocerande. Hur ser du på det? 

Jag provocerade inte. För mig kändes det som att de bara ville ge någon stryk innan de gick hem. Det är min känsla av situationen.

Hur berusad var du? 

– Jag hade promille i blodet, men jag skulle upp och jobba dagen efter. Jag kunde inte vara dyngrak.

Tappat förtroendet för rättsväsendet

När Mitt i träffar Göran på Gullmarsplan där det hände, berättar han att han inte längre känner sig lika trygg i kollektivtrafiken.

– Förut sa jag alltid till mina barn att de kunde gå till ordningsvakterna om de är oroliga. Idag, kan jag inte längre säga det. Om det skulle hända igen skulle jag nog inte anmäla. Jag har inget förtroende för rättsväsendet längre.

”Det enda positiva med att ha varit hemma är att jag börjat odla chili på balkongen”, skrattar han. Foto: Anders Eklöf

Mitt i har sökt vaktens försvarsadvokat, som menar att denne varken kan eller vill yttra sig om händelsen eller domen.

Vi har även sökt vaktbolaget för en kommentar.