Sophie Hellberg på Jarméus. Foto: Anna Wachenfeldt

”Gör Solna Centrum till en mötesplats igen”

Att butiker stänger skapar oro. Men Solna Centrum har potential, tycker handlarna. – Satsa på att bli en mötesplats igen, med restauranger och sociala ytor, tycker Sophie Hellberg på skobutiken Jarméus.

  • Publicerad 08:00, 31 okt 2018

För 30 år sedan klipptes bandet och Solna Centrum som inomhuscentrum invigdes med pompa och ståt. Sedan dess har mycket hänt. Men skobutiken Jarméus har blivit kvar i alla år. I 51 år närmare bestämt. Stammisarna är kvar, berättar personalen, men resten har förändrats drastiskt.

– Solna Centrum har helt bytt karaktär, säger Kenia Vergara som jobbat här sedan 90-talet.

– Nu är de stora kedjorna här: Rusta, Clas Ohlson och så. Det är inte många av de små, gamla butikerna kvar.

Tufft för småhandlare

Kollegan Sophie Hellberg håller med.

– Många intressanta butiker har försvunnit. Det personliga, som gjorde Solna Centrum speciellt. En del i det är att hyrorna blivit höga, det blir för tufft för småhandlare att klara av och butiker slår igen snabbt efter att de öppnat, säger Sophie.

Kollegorna Kenia och Sophie efterlyser en mer personlig känsla i centrum, och föreslår mötesplatser och trevliga restauranger.

– Jag skulle gå till Body shop, då hade de stängt. Man hör kunder säga ”vi vet inte om den eller den butiken finns kvar eller har stängt”. Det skapar oro. När vi möblerar om i vår butik frågar folk direkt ”ånej, ska ni stänga?”, berättar Kenia.

”Satsa på sociala ytor”

Både butiker och kunder har tappats till Mall of Scandinavia, men Solna Centrum har potential, menar de.

– Man borde satsa på att bli en mötesplats igen, med fler restauranger och sociala ytor. Det gör att folk stannar kvar och kanske spontanshoppar. Solna växer och en massa kontorsarbetare tillkommer med nya Telenor. De vill säkert båda äta lunch och shoppa, säger Sophie och tillägger:

– Och satsa på oss handlare som finns kvar här. Vi fick inte ens en blomma när vi firade 50 år förra året.

Kristin Törngren på Flash.

Kristin Törngren som ångar blåa blusar på Flash när Mitt i tittar in i butiken har fler idéer.

– Evenemangen i centrum brukar dra mycket folk, som smakprovningar. Många pensionärer kommer hit och de tycker det är roligt när det händer saker. Mer sådant!

– Flera butiker har stängt sedan jag började här för ett år sedan. Mall of Scandinavia är väl en förklaring, men det är tufft för handlare överlag så det beror nog på båda delarna, säger Kristin.