"Jag måste skydda mig annars dör jag. Det är som att ha fått KOL", säger Victor Persson. Foto: Åsa Sommarström

Gör fåglar friska – blev själv svårt sjuk

I flera år har Österåkersbon Victor Persson jobbat ideellt med att lappa ihop vilda fåglar som skadats av människan. Men priset har varit högt: Victor har utvecklat en sällsynt allergi som var nära att ta livet av honom.

  • Publicerad 07:25, 8 nov 2018

En blåslagen stadsduvsunge som trillat ner på pendeltågsperrongen i Tumba, en sjuk gräsand från Kungsholmen och en undernärd vattenrall från Strandvägen på Östermalm.

Hjälpt mer än 1 700 fåglar

Alla tre får vård av Victor Persson på Stockholms vildfågel rehab (SVR) i Österåker. Hittills i år har Victor och hans medhjälpare fått in fler än 2 000 skadade fåglar och rehabiliterat drygt 1 700 av dessa. Helt ideellt. Men för några månader sedan var det nära att allt tog slut för Victors del.

Läkaren sa: Du blir inte 37 år

– Läkaren sa: Du blir inte 37 år. Han var arg för att jag inte lät bli fåglarna, berättar Victor.

Det visade sig att Victor utvecklat en svår allergi mot damm från fåglarna. När Victor andades in dammet angrep ett enzym från fåglarna hans lungor.

Ovanlig sjukdom

– Det är en ovanlig sjukdom. Av 10 000 som jobbar aktivt med fåglar, till exempel hönsuppfödare, är det bara tre promille som utvecklar sjukdomen, säger han.

I stora voljärer får fåglarna träna upp sig så de klarar ett liv i det fria.

Det började förra vintern med en förkylning. Sedan hostade Victor konstant, började få svårt att andas och tappade all ork.

–  Jag fick svårt att ta på byxorna och när jag gick ut till voljären* fick jag stanna på halva vägen och vila.

När det kom blod ur näsan uppsökte Victor husläkaren och blev då remitterad till Danderyds sjukhus. Där scannades Victors lungor.

Angripna lungor

– Det såg för jävligt ut! När de mätte hade jag bara 50 procents lungkapacitet. Några veckor senare var den nere på 20 procent.

Då for Victor till familjens landställe i Trosa och tog tre månader ledigt från fågelrehaben som han annars ägnar så gott som all sin vakna tid.

– Jag mådde väldigt dåligt. Men jag gick varje dag till Stendörrens naturreservat, kräktes, och tittade på fåglar.

Under tiden sanerades byggnaderna på rehaben och man köpte in skyddsutrustning, fläktar och filter. När Victor kom tillbaka var det mesta på plats, Numera äter han medicin mot sjukdomen och bär både handskar och skyddsmask när han hanterar fåglarna. En sluss där man ska kunna sanera sig efter arbetet är också på gång.

Victor bygger en sluss där man ska kunna senare sig efter att ha jobbat med fåglarna.

– Jag tänker att jag kanske kan jobba två år till om jag skyddar mig. Så kanske volontärer kan ta över sedan. Så kan jag ägna mig bara åt de svårare fallen.

40 patienter under lågsäsong

Under högsäsong  (juni-aug) får Victor Persson 150 -200 inkommande samtal per dygn om skadade fåglar. Nu under lågsäsong är det färre. När Mitt i är på besök har rehaben redan tagit emot dagens första patienter – tre duvor. Totalt är cirka 40 fåglar inlagda.

– Senare i eftermiddag ska fler fåglar komma in, ett par med djurambulans och resten med volontärer, berättar han.

Tidigare körde Victor djurambulans. Då upptäckte han att det var skralt med vård för fåglar.

Merparten av fåglarna som vårdas kommer från Stockholms län. Det händer även att man får in fåglar från Uppsala och Södermanland.

Volontärer hjälper till

Till sin hjälp har Victor en veterinär som jobbar gratis några gånger i veckan och ett tiotal volontärer som bland annat transporterar fåglarna. Victors föräldrar hjälper också till. Verksamheten har pågått i fyra år i Svinninge, innan dess tog han hand om fåglar i betydligt mindre skala.

– Det började när jag var 9-10 år och hittade en kråka med bruten vinge.

– Jag har alltid varit intresserad av fåglar, men jag gillar inte fåglar i bur. Jag vill laga dem så de klarar sig själva.

Fäster du dig personligt vid dem?

– Nej inte känslomässigt så att jag känner att de är mina  vänner. Jag har lärt mig att koppla ifrån det, som läkare gör. Men jag är ingen robot, jag kan bli ledsen.

– Det kan vara då djur har misshandlats av människor eller när en svan fastnat i en fiskelina tillsammans med sina ungar och ungarna dött. Det har hänt ett par gånger.

Djur som far illa på ett naturligt sätt bryr han sig inte lika mycket om.

– Kommer någon in med en duva som slagits av en duvhök, då läxar jag upp dem i stället.

Metod för blyförgiftade örnar

Victor har även hittat på en metod som renar örnar från bly de får i sig från förorenat viltkött som troligtvis jägare lämnar efter sig i skogen. Blyet gör annars att örnarna långsamt förgiftas, får svårt att flyga och dör.

Många fåglar skadas illa när de fastnar i fiskedrag. Här är årets skörd.

Inne i kliniken är det rent och snyggt. I en monter ligger fiskedrag som fåglar fastnat i och i ett rum med en operationslampa står ett undersökningsbord. Patienterna som ännu inte blivit starka nog för att återhämta sig i voljärerna kurar i burar i ett rum intill.

– Titta hur min tumme rullar fint över bröstbenet, säger Victor och lyfter försiktigt den undernärda vattenrallen från Östermalm.

Det betyder att den lilla vattenrallen börjat gå upp i vikt.

Örnen har Victor fått av motorsågsskulptören Hans Gustafsson i Östhammar.

 

*Voljär: Stor eller mycket stor bur/inhägnad där fåglar kan flyga relativt fritt

Fakta

Victors tips om du hittar en skadad fågel

  • Skicka sms till Stockholms vildfågel rehab och berätta vad som hänt. Bifoga helst en mobilbild, då är det lättare för SVR att bedöma vilka åtgärder som behövs.
  • Undvik att ta i fåglar som fastnat i krokar och fiskelinor – de riskerar annars att skadas ännu mer.
  • Tänk på att vissa fågelarter kan vara farliga och orsaka personskador – exempelvis rovfåglar, hägrar och skarvar.
  • Under maj-augusti, då djuren får ungar är det bäst att kontakta SVR innan man omhändertar upphittade ungar – om de inte är uppenbart skadade. Risken är annars att de helt i onödan skiljs från sina föräldrar. Hittar man en unge på ett farlig ställe, exempelvis en väg kan man däremot se till så den kommer i säkerhet.
  • Uppenbart skadade fåglar kan man säkra, exempelvis i eller under en kartong eller liknande, så de inte smiter innan SVR kan hämta dem.
  • Prata helst med SVR innan ni matar omhändertagna fåglar, fel kost kan förvärra för fågeln.
Källa: Victor Persson, Stockholms vildfågel rehab (SVR)
Visa merVisa mindre