Ingemar Sörqvist är präst i Botkyrka kyrka. Foto: Läsarbild Daniel Claesson

Gör en inre resa med Sankt Botvid

Känner du dig splittrad och osäker på vart du är på väg? Kanske kan en pilgrimsvandring leda dig rätt. Nu kan du göra en på hemmaplan, mellan Botkyrka kyrka och Salems kyrka.

  • Publicerad 09:43, 16 sep 2017

Ska man vara noga blev den klar redan i fjol. Men det var först den 9 september som den invigdes officiellt.

Att gå pilgrimsvandring mot spanska Santiago de Compostela har blivit allt mer populärt. Svenska kyrkan vill inte vara sämre och tillsammans med Botkyrka kommun har Salems och Botkyrka församlingar ställt i ordning en led som knyter an till legenden om Sankt Botvid, helgonet från Botkyrka som på 1100-talet var med och kristnade Sverige.

Leden är 7,5 kilometer lång och tar tre och en halv timme att vandra. På sex platser kan man stanna till och meditera över begrepp som hem, frihet, skapelsen och barmhärtighet. Alltså ligger den plats som utmärkts med ordet ”hem” i närheten av Sankt Botvids hem Hammarby gård i närheten av Botkyrka kyrka. Och den som heter ”källa” ligger vid Salems kyrka där det enligt legenden sprang fram en källa när kvarlevorna av Sankt Botvid grävdes upp och skulle föras till Botkyrka kyrka.

Ingemar Sörqvist, präst i Botkyrka kyrka, kommer att vandra ofta på den nya leden. Dels eftersom han håller i organiserade vandringar, dels eftersom leden sammanfaller med hans väg mellan hemmet i Rönninge och jobbet. Han blir lyrisk när han ska beskriva vad den betyder för honom.

–  Jag är jätteglad och har hittat mitt livselixir, säger han. När livsmeningen sammanfaller med det yttre landskapet uppstår magi. Min livsväg sammanfaller med pilgrimsleden och jag kan se min uppgift som präst och människa. Då känner jag djup tacksamhet till Gud och över att jag får leva.

Leden går förbi Bornsjön och Aspen. Vissa sträckor går man på träspång.

– När man ser ut över Aspen kan man inte tro att man befinner sig i Storstockholm, säger Ingemar Sörqvist. Det finns till och med hjortron där i myrlandet. När man är ute och vandrar i skog och mark kommer man nära sig själv och det ursprungliga. Man får  kontakt med sin andning och kan samtala med Gud.

Mer kända pilgrimsleder går till spanska Santiago de Compostela eller Nidarosdomen i Trondheim. Frågan är om det räcker att vandra mellan Botkyrka och Salem för att kunna göra även en inre resa.

– Det handlar nog inte om avståndet utan om att avsätta tid i sitt inre och vandra med öppet sinne. Jag tror faktiskt att att det här med mental närvaro och mindfulness finns redan där, säger Ingemar Sörqvist.

Fakta

Sankt Botvids pilgrimsled

Blev klar 2016 men invigdes officiellt den 10 september i år.

Går mellan Botkyrka kyrka och Salems kyrkor och påminner om när kvarlevorna efter Botkyrkas skyddshelgon Sankt Botvid 1129 fördes från Salems kyrka, där han först begravdes, till Botkyrka kyrka. Han tros ligga ungefär vid de första bänkraderna, där en gång huvudaltaret fanns.

Nästa söndag, den 30 september, kan man följa leden med Ingemar Sörqvist. Samling vid Botkyrka kyrka kl 10 för bussfärd ner till Salems kyrka, där vandringen börjar. Fler tillfällen kommer under hösten att annonseras ut på församlingarnas hemsidor.

För den som gör vandringen på egen hand finns guider att hämta utanför Botkyrka och Salems kyrkor.

Källa: Svenska kyrkan
Visa merVisa mindre