– Det börjar bli en tradition och det känns jättekul att kunna göra saker igen, säger Claes-Göran Borg, ordför­ande i Essingeöarnas hembygdsförening.

Essingedagarna i sin första utformning gick av stapeln 2017.

Syftet med veckan är bland annat att visa matställen, föreningar och andra verksamheter.

– Sedan vill vi skapa kontakter mellan verksamma på öarna genom att man gör saker tillsammans. Och framför allt vill vi kanske utveckla lokalsamhället och hemkänslan.

Vad händer då under kommande vecka? Söndagen 18 september börjar man med en parkfest i Vängåvan på Stora Essingen. En fest som arrangeras av parkleken där.

– Det blir parkfestligheter och loppis mellan 15 och 17 i parken. Det kommer att finnas aktiviteter för alla och grillen är tänd, säger Sofia Lisiderius, verksamhetschef för Vängåvan.

Loppis–promenad

Samtidigt kan du gå en promenadloppis på Stora Ess­ingen där ett antal personer på olika adresser har loppis hemma hos sig. Promenadloppisen är mellan 15 och 18.

På Lilla Essingen pågår en marknadsdag lördagen 24 september.

– Det blir loppis, konsthantverksutställning, Ica har skördedag, en trubadur ska spela och jag leder en guidad visning runt Lilla Essingen som är öppen för alla, säger Claes-Göran Borg.

Essingeloppet kommer inte att gå av stapeln i år. Man har däremot sista chansen att få en visning av konsten i Lär­arnas hus på Segelbåtsvägen 15 innan Lärarförbundets lämnar sina lokaler på Stora Essingen.

– Det är en av de främsta samlingarna av modern svensk konst i privat ägo. Det är en massa kända namn, säger Claes-Göran Borg.